Sportski direktor Istre 1961 o Svjetskom prvenstvu

Saša Bjelanović: Poznavajući naš mentalitet, Japan nam je gori protivnik od Španjolske

Sa Španjolcima bismo uvijek imali izgovor u slučaju poraza da smo ispali od favorita, a sad smo mi u toj ulozi, na nama je puno vreće breme i eventualno ispadanje bi, poznavajući nas, bilo maltene ravno katastrofi. No, Japanci su dobili Nijemce i Španjolce i to su činjenice koje moramo uzeti za ozbiljno, inače nam neće biti lako, rekao je Saša Bjelanović

| Autor: Ivica CEROVAC
VATRENI SU DOSAD IGRALI U RITMU TOPLO-HLADNO - Saša Bjelanović (Snimio Danilo Memedović)

VATRENI SU DOSAD IGRALI U RITMU TOPLO-HLADNO - Saša Bjelanović (Snimio Danilo Memedović)


Okončana je prva faza Svjetskog prvenstva u Katru, prvog u povijesti što se igra u poznu jesen, terminu kojeg su neki zagovornici dodjeljivanja domaćinstva ovoj arapskoj zemlji isticali kao plus u odnosu na uobičajeni ljetni koji stiže nakon naporne klupske sezone.

Danci razočarali

- Kvaliteta prikazane igre, barem do sada, nije opravdala natjecanje kao takvo. Neke su utakmice manjkale ljepotom i kvalitetom, pa ta priča oko izraubanosti igrača kad se Svjetsko prvenstvo održava tijekom ljeta ne drži vodu, nadovezao se Saša Bjelanović, sportski direktor Istre 1961. - Najveća dosadašnja iznenađenja, koja bismo mogli nazvati i razočaranjima, ispadanja su Belgije, Njemačke i Danske, reprezentacija za koje se zna što predstavljaju u međunarodnom nogometu. Imale su iza sebe dobre rezultate, kako u kvalifikacijama i Ligi nacija, tako i u svojoj povijesti te će svaka od njih trebati napraviti internu analizu da otkrije uzroke koji su doveli do ovoga. Za Belgijance stoji da se smjena generacija trebala obaviti ranije, jer su došli na prvenstvo sa starom momčadi i to se pokazalo kao veliki problem. Nijemci su, po meni, nezasluženo ispali, jer su osim drugog poluvremena s Japanom, koje ih je na kraju krajeva i koštalo neprolaska u nokaut fazu, odigrali sasvim solidno, ali nisu im se poklopili drugi rezultati. Osobno sam najviše očekivao od Danaca, pa su mi samim tim i najveće razočaranje. Bili su s nama u grupi u Ligi nacija te su se predstavili kao organizirana momčad, ali očito je da su na prvenstvo došli previše opušteni i samouvjereni, što im se u konačnici obilo o glavu.

I Hrvatska je opasno živjela, ali na kraju je izborila prolazak u osminu finala gdje je očekuje sraz s Japanom.

- Od tri utakmice jednu smo odigrali ispod razine, onu s Marokom, jednu jako dobru s Kanadom i jednu prosječnu s Belgijom, što nam je bilo dovoljno da prođemo dalje. Naša reprezentacija neosporno ima kvalitetu, ali nju uvijek ne pokaže na terenu te nekad odigramo tako da svi odmah pomislimo kako ćemo biti svjetski prvaci, a već sljedeća utakmica ostavi puno dvojbi. I na ovom prvenstvu nastavili smo u tom ritmu toplo-hladno te smo protiv Belgije imali sreće što nismo mi morali loviti rezultat, nego oni. Na kraju je sve dobro ispalo i poredak u našoj grupi je realan, jer su dvije reprezentacije koje su prošle pokazale nešto više u odnosu na druge dvije, istaknuo je Bjelanović, priznavši da već neko vrijeme prati japanski nogomet. - Nedavno je bio U-18 turnir na kojem sam gledao sve utakmice japanske reprezentacije te mogu reći da njihove selekcije igraju jako sličan nogomet, kao da su sve izbačene s iste pokretne trake. Stoga me ne iznenađuje način kako su igrali, koliko činjenica da su prošli u grupi s Njemačkom i Španjolskom, što se baš i nije očekivalo.

Bjelanović ne krije kako bi volio u svojoj momčadi imati japanske nogometaše i svjestan je da Hrvatsku čeka nimalo lagan posao.

Fanatični Japanci

- Japanci su izuzetno tehnički i taktički obučeni igrači, jako motorični s velikim intenzitetom, a usto imaju radnu kulturu i razvijene navike zahvaljujući kojima se itekako mogu uklopiti u današnji moderni nogomet. Imaju i fanatičan odnos prema sportu, a na Svjetskom prvenstvu su dalo primijetiti da im malo fali samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti. Pokazali su da su puno opasniji kad su stavljeni pred zid i prisiljeni su igrati, dok su protiv Kostarike išli kalkulirati i izgubili su utakmicu od reprezentacije koja je objektivno puno slabija. Vjerujem da su im ove tri utakmice bile izuzetno dobra škola, izvući će iz njih nekakve pouke i dobro će se pripremiti za Hrvatsku, smatra Bjelanović. - S druge strane, poznavajući naš mentalitet, Japan nam je gori protivnik od Španjolske, s kojom bismo uvijek imali izgovor u slučaju poraza da smo ispali od favorita. Sad smo mi u toj ulozi, na nama je puno vreće breme i eventualno ispadanje bi, poznavajući nas, bilo maltene ravno katastrofi. No, Japanci su dobili Nijemce i Španjolce i to su činjenice koje moramo uzeti za ozbiljno, inače nam neće biti lako.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini