JEDRENJE

Prvog dana 30. regate Sv. Nikola i 1. Memorijala Vladimir Barbić odjedrena tri plova: TEDI LEONARDELLI I LEA RAKOVAC VODE U KLASI ILCA 4

| Autor: Nina Hinić
Zabijelilo se pred Pulom (Snimio Hrvoje Damjanović)

Zabijelilo se pred Pulom (Snimio Hrvoje Damjanović)


Na pulskim je Valsalinama započela 30. regata Sv. Nikola i 1. Memorijal Vladimir Barbić. Nošeni vjetrom mladi jedriličari su se jučer ujutro uputili prema pučini i točno u 10 sati, na zvuk trube, započeli svoje natjecanje. Zbog velikog broja prijavljenih, iz čak 101 kluba, jedrilo se na dva regatna polja. Jedno polje bilo je bliže Verudeli, gdje su jedrili u klasama ILCA 4 i ILCA 6, a drugo polje bilo je bliže šetalištu Lungomare i na njemu su jedrili najmlađi u klasi Optimist.

- Nismo mogli poželjeti bolje vremenske uvjete prvog dana. Po buri, koja je imala udare 23-24 čvorova odjedrena su tri plova. Jedrenja su tekla po rasporedu i već u ranim popodnevnim satima su se jedriličari vratili sa mora, zadovoljno i ponosno rekao nam je Refko Ganić, glavni odgovorni za regatno polje Optimista.

Nakon prvog dana jedrenja u klasi Optimist vodstvo drži Josip Tafra iz Labuda, ujedno i član reprezentacije, a prvoplasirana djevojčica je Finkinja Helmi Vaukhonen.

Na drugom regatnom polju situacija je bila malo zahtjevnija jer su tamo udari bure dosezali preko 30 čvorova. Većina jedriličara se snašla u tim teškim uvjetima te je uspjela završiti sva tri jedrenja. Nekolicini koja je tek prešla u novu klasu bura je bila prevelik zalogaj pa su se oni morali ranije vratiti na kopno te će svoje adute moći pokazati danas po nešto manjem intenzitetu vjetra. Regatni odbor je u nekoliko slučajeva morao intervenirati i pomoći jedriličarima koji su se prevrnuli i nisu imali snage ispraviti jedrilicu. Pravovremenom reakcijom, svi su sretno stigli na kopno.

U klasi ILCA 4 visoko su letvicu podigli članovi Vege koji uvjerljivo vode u ukupnom poretku. Prvoplasirani je Tedi Leonardelli, a isti broj bodova ima i drugoplasirana Lea Rakovac. Lea je ukupno i prva djevojka, a u poretku jedriličarki ima pet bodova prednosti pred Poljakinjom Weronikom Folmer i 30 bodova pred Manolom Miletić iz rabačkog Kvarnera. Treći u ovoj klasi trenutno je Jere Bakotić iz Splita.

U klasi ILCA 6 u prvih pet nalazi se čak četvero Splićana iz tri različita kluba. To su Antun Tomašević, Lovre Bakotić, Petra Mastelić i Antonio Marendić, dok se na drugom mjestu nalazi Šveđanin Erik Norlen.

Danas u 10 planiran je start 4. jedrenja, a jedriličari kreću na more već u 9 sati. Prognoza je nešto laganiji vjetar, pa su moguće oscilacije u ukupnom poretku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini