RIBOLOVNA SREĆA

Kapitalac: Hama se polakomila za ulovljenim brancinom pa završila na strijeli

| Autor: Boris Bulić
(Foto: Privatna arhiva)

(Foto: Privatna arhiva)


Iz Sukošana kraj Zadra nam se javio Ivica Smolić, podvodni ribolovac koji se iz skoro svakog ribolova vraća s nekim trofejom. Ovoga je puta njegov ribolovni pohod bio okrunjen ne tako čestim, i mogli bismo reći nesvakidašnjim ulovom. Evo što nam je Ivica ispričao o tom svom podvodnom susretu:

– Taj dan riba je radila fenomenalno. Bilo je aktivnosti i u samom kraju, a i u dubini na čeku. Riba je samo prilazila što je značilo da su svi parametri bili pogođeni, od plime do hektopaskala. Taj dan sam ušao s dvi puške i to mi se pokazalo k’o pun pogodak. Brancini su dolazili čoporativno i bilo je posla za obe puške. Je da je poslije tribalo raspetljavati pogođenu zapetljanu ribu, ali to je onaj najslađi dio – priča nam Ivica.

– Bilo je taj dan i podlanice i brancina naizmjenice, a i grmalj koji me na kraju zamalo čapa za prst jer san neoprezno stavio ruku pored njega. Za sam kraj prilazi mi brancin kilaš i dolazi na ražanj. Ja pucam i falim ga, ali ga zato druga puška rješava. I dok mi još riba bila na strijeli evo ti hama pravo na brancina koji se trese na strijeli.

Ribu povlačim prema sebi i smirujem ga.

Pošto su mi obe puške bile odaprte nisam u mogućnosti poentirati ribu koja mi je prvi puta prišla i opila me svojom pojavom.

Skidam ribu sa strele i brzinski ponovo natežem onu istu pušku s kojom sam umorio zadnjeg brancina.

Hama odlazi, a ja u nevjerici gledam kako mi pokazuje samo rep i ode – nastavlja Ivica svoju priču.

– Već sam se pomirio s tim da se nemam što buniti jer sam ionako pun i da bi ona bila previše.

Skromno se želim zahvaliti moru jer moram još plivati do broda.

Prošlo je možda dvi minute i ja se odmičem od kraja da mi se riba koja je ispod mene ne šulja od kamenja kad krajičkom oka skužim da se hama vraća pravo na mene jer se brancin kojeg sam zadnjeg pogodio još malo trzao na niski.

Možda je taj zvuk ribu ponovo privukao što je meni dalo šansu sa jednom nategnutom puškom da joj usmjerim šut u tijelo. Pogađam je odozgora i strijela joj probija tijelo i izlazi na bočnu peraju.

Riba mahnitavo uhvati divljati i povlačiti konop sa mulinela. Bilo je malo povuci-potegni ali je borba uspješno okončana njenim umirenjem pod škrge. Krcam to sve skupa nekako u brod, a doma je vaga pokazala da je hama bila teška ravno 12 kila – ispričao nam je Ivica Smolić.

(Foto: Privatna arhiva)(Foto: Privatna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater