ZAGREB

Znanstveno-stručni skup u povodu 125 obljetnice smrti Ante Starčevića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Znanstveno-stručni skup u povodu 125. obljetnice smrti Ante Starčevića "Otac Domovine - povijesna ostavština za hrvatsku budućnost", koji organizira Fakultet hrvatskih studija, održat će se u petak, 26. veljače na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu.

Organizator navodi kako je cilj skupa prikazati i raspraviti različite aspekte političke, pravne, društvene i filozofske Starčevićeve djelatnosti te rasvijetliti njegovo vizionarstvo i aktualnosti. 

Naime, naglašava organizator, mnoge su njegove ideje, prije svega one državotvorne, ostale i danas aktualne, jer su duboko utjelovljene u hrvatsko suvremeno društveno djelovanje i političko zakonodavstvo. 

Upravo zbog naknadnih interpretacija njegovih državnopravnih zamisli i ideja te preuzimanjem njegove politike potrebno je na akademskoj razini sustavno, cjelovito i interdisciplinarno sintetizirati njegovo djelovanje temeljeno na znanstveno-metodološkom aparatu, poručuje organizator. 

Znanstvenici će, ističe, iz više različitih ustanova na interdisciplinaran način iznova osvijetliti Starčevićev lik i djelo. 

Znanstveno-stručni skup će se održavati u četiri sesije, a nastupit će ugledni izlagači, među kojima i Željko Holjevac, Pavo Barišić, Slobodan Prosperov Novak, Marko Trogrlić, Alexander Buczynski, Stjepan Matković, Vlatka Vukelić, Vladimir Šumanović i Krešimir Bušić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater