ZAGREB

Želimir Periš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobitnikom 14. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman proglašen je u srijedu zadarski pisac Želimir Periš, kojemu je to 50 tisuća kuna vrijedno priznanje donio roman "Mladenka kostonoga".

O pobjedniku je odlučivao žiri u kojemu su bili kroatistica Andrea Milanko kao predsjednica, te kao članovi, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić.

Knjigu objavljenu u izdanju nakladnika OceanMore, prosudbeni je žiri ocijenio "jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu".

"Kompleksne strukture, roman Želimira Periša 'Mladenka kostonoga' preuzima osamnaestostoljetnu prosvjetiteljsku konvenciju najave i poduke sadržaja svakog pojedinog poglavlja i poetiku pikarskog romana s likom proganjane 'vještice', 'vilenice', 'iscjeliteljice' Gile, feminističke ikone ispred svoga vremena, te ju postavlja u središte pripovjednog univerzuma na povijesno i kulturno turbulentnom prostoru od Dalmacije, Like, Istre i Hercegovine pa sve do bečke prijestolnice", stoji u obrazloženju nagrade.

"Međutim, kao kontrapunkt visokoj umjetnosti, Periš uvodi pripovjedača guslara, a pomoću njega i njezino odbačeno drugo: folklornu tradiciju i praznovjerje, deseterac i ženski rodni identitet koji se otima patrijarhalnom kalupu, jezik ulice, krčme i gumna te predmoderne usmenoknjiževne oblike", dodaje se.

Roman je to koji u 21. stoljeću nastaje kao izdanak višestrukih tradicija, pripovjedačkim žarom i obiljem sežući do Cervantesa i Rabelaisa, a bukoličkim ozračjem koje nastanjuju vile naslanja se na pastoralu.

"Ovaj neizmjerno razigran i samo naizgled razbarušen, a zapravo pomno promišljen i ambiciozan roman izbrušene rečenice, koji je iziskivao opsežan istraživački rad, kako na faktografiji, tako i na govorima raznih područja kojima Gila putuje, smatramo jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom; prošla vremena oživljava da bi nam progovorio o ovome našemu, napose o ženskom traumatskom iskustvu, pridonoseći osnaživanju žena vlastitim tekstualnim pregovaračkim praksama i gestama otpora", mišljenje je žirija nagrade.

"Ludo sam sretan. Malo što ispunjava toliko kao priznanje umjetničkog rada, već i zato što umjetnost u bazičnom smislu i nije utrka za priznanjem, a svakako nije natjecateljska disciplina", rekao je o nagradi Želimir Periš, napominjući da je još sretniji jer njegova knjiga "nije uobičajeno popularno romaneskno rješenje, već povremeno forsira manje očekivanu formu i ideju…, nasljeđuje zaplet od žanrovske književnosti, formu od eksperimentalne, a teme od tzv. visoke književnosti, pa sve zajedno postaje kupus, točnije: čušpajz".

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. a uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj joj je promocija izdavaštva.

Ove godine u finalnoj su utrci za nagradu, uz Periša, bili Ivana Bodrožić ("Sinovi, kćeri", Hermes naklada), Ivan Vidak ("Radio Siga", Sandorf), Zoran Ferić ("Putujuće kazalište", V.B.Z.) i Darko Šeparović ("Pristanište", Fraktura).

Prošle godine najboljim je proglašen roman "Proslava" pisca Damira Karakaša u izdanju OceanMora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini