USUSRET DIJALOGU

Zbornik posvećen Mirjani Benjak: Nepotkupljivost, principijelnost i nedvosmislenost u stajalištima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Mirjana Benjak svojim je bogatim znanstveno-istraživačkim, pedagoškim i stručnim radom te društvenim i kulturnim angažmanom u duhu interkulturalizma promovirala svoj matični fakultet, svoj Novigrad, Istru i Hrvatsku, i to ne samo u susjedstvu

 
 

 

"Ususret dijalogu," zbornik posvećen Mirjani Benjak predstavljen je u petak u svečanoj dvorani "Tone Peruško", Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Bogata bibliografija

Zbornik, u izdanju Muzeja Lapidarium, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani u povodu 70. rođendana Mirjane Benjak, predstavili su Klara Buršić Matijašić (dekanica Filozofskog fakulteta), Vladimir Torbica (pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije), Vesna Požgaj Hadži, Jerica Ziherl, Marko Ljubešić (urednici Zbornika), Ivo Pranjković (recenzent), njezina suradnica Tatjana Balažić Bulc i njezina bivša učenica iz prve generacije Mirjana Doblanović Pekica.

- Mirjana Benjak svojim je bogatim znanstveno-istraživačkim, pedagoškim i stručnim radom te društvenim i kulturnim angažmanom u duhu interkulturalizma promovirala svoj matični fakultet, svoj Novigrad, Istru i Hrvatsku, i to ne samo u susjedstvu. Ovom joj knjigom njezini učenici, studenti, suradnici, kolege i prijatelji iskazuju zahvalnost i poštovanje, kazao je Marko Ljubešić, a dekanica Buršić Matijašić naglasila je da, premda nije dugo godina radila s profesoricom Benjak, ostala joj je u krasnoj uspomeni, a isto je tako divna prigoda realizacija i promocija ovoga zbornika.

Pročelnik Torbica kazao je da mu je prof. Benjak predavala dvije godine i da mu je ostala u krasnoj uspomeni te da ih je podučila koliko je važno sumnjati i biti kritičan u smislu promišljanja.

- Imajući na umu da je Mirjana Benjak kao sveučilišna profesorica djelovala dvadesetak godina (nakon isto toliko provedenih godina u ulozi nastavnice hrvatskoga jezika u osnovnoj i srednjoj školi), zavidan je broj objavljenih knjiga/monografija i radova te javnih nastupa na domaćim i stranim skupovima. Autorica je ili suautorica šest znanstvenih monografija, dviju stručnih monografija, jednog sveučilišnog udžbenika, jednog sveučilišnog priručnika, 51 izvornog znanstvenog rada i šest preglednih, odnosno stručnih radova. U svojim znanstvenim radovima Mirjana Benjak iznosila je rezultate teorijskoga i empirijskog znanstvenog istraživanja (prvenstveno) metodičke problematike u hrvatskoj (europskoj) teoriji i praksi. Znanstvenim istraživanjima obuhvaćena su sljedeća područja: nastavni programu/kurikuli i udžbenici za srednje škole (hrvatski, austrijski, mađarski, talijanski, češki, slovenski, njemački, francuski) te metodička literatura na hrvatskom i stranim jezicima, kazala je urednica Požgaj-Hadži.

Nepatetičnost u izrazu

Oni koji su radili s njom ili joj pak bili učenici i studenti, zasigurno pamte ove karakteristike profesorice Benjak: nepotkupljivost, principijelnost i nedvosmislenost u stajalištima (ne samo znanstvenim), izravnost u nastupima, nepatetičnost u izrazu i ponašanju, nepristajanje na laž, prijetvornost i diskriminaciju svake vrste, otvorenost za nove ideje i inicijative, marljivost, temeljitost i odgovornost pri izvršavanju zadataka, strogost u zahtjevima i (pr)ocjenama, ali i otvorenost za (argumentirani) dijalog te spremnost na suradnju, istaknuli su urednici.

Recenzent Ivo Pranjković kazao je da knjiga, koja je trojezična (hrvatski-slovenski-talijanski), ima vrlo dobro izabrani naslov, te da izvrsno sažima djelovanje ove iznimne profesorice. Osvrnuo se da skicu za portret Mirjane Benjak daju Dragutin Rosandić, Vesna Požgaj Hadži i Marko Ljubešić, njezinu je bibliografiju priredio Marko Ljubešić, a potom su tu i radovi Sanje Bebe Bosnić, Vesne Požgaj Hadži i Jerice Ziherl.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater