ZAGREB

ZagrebDox: Svjetske premijere hrvatskih dokumentaraca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Od jedanaest hrvatskih dokumentaraca u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji počinje 13. lipnja, čak će ih deset imati svjetsku premijeru.

Kako je najavljeno, na tom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ukupno trinaest domaćih filmova ima svoje svjetske premijere, među kojima su tri i iz službenih ili posebnih programa – "One su tu" Andrijane Mirne Marin (Teen Dox), "Od tebe sam sretan" Davida Bakarića (Ljubav) i novi dokumentarac nastao u produkciji Factuma, "Dubica" Marine Aničić Spremo (Factumentarac). 

Svoje će filmove prvi put prikazati nova generacija domaćih filmaša, Bela Bračko – Milešević, Jozo Schmuch, Sara Alavanić, Marko Bičanić, Petar Vukičević, Renata Lučić, Jasmina Beširević, Anja Koprivšek, Damir Markovina, Davor i Anđela Rostuhar.

Kako je najavljeno, tematski raspon domaćih filmova u konkurenciji proteže se od ljubavnih preokupacija, partnerskih odnosa i obiteljskih turbulencija pa do raznih socijalnih dinamika i tema od šireg društvenog značaja. 

Novi film Tihe Gudac, kojemu je poprište teritorijalna granica, odnosno obale rijeke Kupe, koja razdvaja hrvatsku i slovensku državu, na ZagrebDox stiže nakon svjetske premijere na DOK.fest Münchenu.

Granice – kako stvarne, tako i metaforičke – prevladane su u pričama okupljenima u dokumentarcu "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara, koji su putujući svijetom zabilježili 33 ljubavne priče iz raznih kutaka planeta. 

Tijekom razvoja filma autori su prošle godine u ožujku sudjelovali na pitching forumu, radionici usavršavanja koja se svake godine održava u sklopu programa ZagrebDox Pro.

Portretirajući odnos između svoje majke i bake, redatelj Damir Markovina u filmu "Čekaj me" daje mikroanalizu dviju generacija – one koja je izgradila državu u kojoj je rođen i one koja je izvršila njezinu dezintegraciju.

Protagonistica filma "Sad sam ja Irena" Jasmine Beširević psihodramskim postupkom nastoji prevladati vlastite zatomljene emocije i posljedice emotivnog zlostavljanja, dok slojeve obiteljskih međuodnosa tematizira još nekoliko ostvarenja.

Junaka filma "Povratak" Petra Vukičevića s povratkom u rodni Osijek čeka suočavanje s obiteljskim problemima, dok u filmu "Hotel Mama" Joze Schmucha majka danas odrasle djece otkriva svoju životnu priču.

Izazovi koje odrastanje postavlja pred sestrinsku ljubav tema su dokumentarca "Volim" o dvije djevojke iz romske obitelji, a redateljica Anja Koprivšek pritom postavlja i važno pitanje: imaju li svi pravo na bezbrižno odrastanje ili je ono ipak privilegija samo nekih.

Promjene koje je u obiteljski ambijent donijela "prva samoizolacija koja nije samoinicijativna" sažima film "Jel ti frka kad ti priđem", svojevrsni filmski dnevnik autorice Sare Alavanić, dok "Još malo do nove godine" Marka Bičanića dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom, iz perspektive dvojice dječaka. 

U središtu filma "Samo je nebo iznad nas" Renate Lučić govori podjednako o sportskim uspjesima prvog registriranog malonogometnog kluba u Jugoslaviji, Dudovo bure, ali i o snažnom osjećaju zajedništva i socijalnoj sinergiji.

Redateljica Bela Bračko-Milešević u filmu "Bog na kotačima" prati kako je svoje pandemijsko izdanje dobio čak i obred svete mise, dok se zatvorskom zajednicom, odnosnom zatvorenih očeva i njihove djece, bavi mađarsko-hrvatski film "Priče iz zatvorske ćelije" mađarskog redatelja Ábela Viskija.

Premijeru na ovogodišnjem festivalu imat će i novi dokumentarac iz Factumove produkcije, "Dubica" Marine Aničić Spremo koji bilježi svakodnevicu u Hrvatskoj Dubici, selu kraj Une, na granici s Bosnom i Hercegovinom. 

"Kroz razgovore sa sve malobrojnijim stanovnicima, redateljica portretira mjesto koje se nikada nije oporavilo od ratnih stradanja, no koje usprkos brojnim problemima i sudbini koju dijeli s brojnim hrvatskim selima i malim gradovima, pruža nadu u kvalitetniji suživot", napominje se u najavi festivala.

U programu Teen Dox premijerno će biti prikazan film "One su tu", diplomski rad Andrijane Mirne Marin koji o iskustvima i položaju žena u glazbenoj industriji progovara na temelju priča o četiri kantautorice i dva benda: Sari Renar, Nini Romić, Billie Joan, Mary May, Punčkama i Seven Mouldy Figs.

Novi poseban program Ljubav uključuje premijeru filma "Od tebe sam sretan" Davida Bakarića koji prati odnos dvoje pojedinaca koji su se upoznali u Skoplju i ponovno se susreću u Hrvatskoj.  

Autorska večer posvećena je Rajku Grliću, predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa, s dva filma, kratkometražnim "Pitka voda i sloboda" (1999) te dugometražnim "Svaka dobra priča je ljubavna priča" (2017), koji je korežirao uz Matjaža Ivanišina. 

Diana Nenadić selektorica je i retrospektivnog programa Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom koji okuplja dokumentarne naslove domaćih redateljica nastale tijekom posljednjih pet desetljeća.

To su "AB" Ljubice Janković (1977), "Dvoboj" Katarine Zrinke Matijević (1998), "Iskrivljeni odrazi" Tatjane Božić (2001), "Dečko kojem se žurilo" Biljane Čakić (2001), "Anina pjesma" Vlatke Vorkapić (2003), "Sve 5!" Dane Budisavljević (2004), "Polusestra" Ljiljane Šišmanović (2005), "Što sa sobom preko dana" Ivone Juka (2006), "Goli" Tihe Gudac (2014) te "Mačka je uvijek ženska" Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (2019).

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, održat će se od 13. do 20. lipnja u zagrebačkom Studentskom centru i na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini