GUDAČKI KOMORNI ORKESTAR I SOLISTI MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU NASTUPILI SU U INK-u

Zagrebački studenti oduševili publiku


Gudački komorni orkestar i solisti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Jože Haluza i uz dirigenta Stjepana Vugera, inače nekadašnjeg pulskog studenta, nastupili su druge večeri programa "Dani Muzičke akademije u Puli" u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Iako su dugo putovali do Pule zbog lošeg vremena, predstavili su se sjajnim koncertom, te su ispraćeni dugotrajnim ovacijama publike. Rijetko je viđeno da mladi izvođači, studenti, bivaju ispraćeni takvim ovacijama.

Vivaldi, Mozart, Šipuš i Lešnik

Započelo je Vivaldijevom "Simfonijom u G-duru (RV 146)" te stavcima Allegro, Andante e sempre piano, Presto continuo gdje je solist bio Filip Vincek, gitara, a nastavljeno je također Vivaldijem te djelom "Laudamus te" (iz Glorie), gdje su solistice bile Maja Sremec, sopran i Dagmar Drechslerova, mezzosopran.

Vivaldijev bogati skladateljski stil pružio je ovim glazbenicima mogućnost da pokažu najbolje od najboljeg što se tiče umijeća muziciranja. Nije svakodnevna pojava vidjeti tako uhodani komorni orkestar sastavljen od studenata, koji imaju još puno vremena i prostora za napredak.

Sopranistica Maja Sremec nastupila je i u Mozartovoj "Laudate Dominum", također zahtjevnoj skladbi koju je vrlo pažljivo i stilizirano izvela.

Nešto posve novo bio je "Goan concerto za timpane i gudače" Berislava Šipuša, gdje je osim umijeća muziciranja, do izražaja došlo i umijeće scenskog nastupa solista Roberta Čunka za timpanima, poput pravog neverbalno-glazbenog kazališta, gdje su timpani pričali svoju priču.

I za kraj, tu je bilo djelo Igora Lešnika "Water sculpture za marimbu i gudače", a solist je bio Luis Camacho Montealegre, marimba, što je također vrlo nadahnuto izvedeno te ispraćeno ovacijama publike, sastavljene velikom većinom od učenika i studenata glazbe i njihovih profesora.

Gudački komorni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u sastavu nastave djeluje od jeseni 2006. godine, a osnovan je na inicijativu prof. Jože Haluze. Svrha tog ansambla je omogućiti studentima gudačkog odsjeka stjecanje prvih iskustava i vještina zajedničkog muziciranja u većem ansamblu, uz vježbanje komunikacije među sviračima dionica, kao i punog kreativnog zalaganja, s obzirom da ansambl djeluje samostalno, bez dirigenta. Kroz ovakve se projekte studenti postupno uvode u profesionalni način rada koji ih kao buduće glazbenike očekuje.

Dirigent bivši pulski student

Orkestar redovito svake godine održava po nekoliko koncerta. Sastav orkestra na preksinoćnjem koncertu činili su sljedeći studenti. Violine: Joško Stojanov, Matej Mijalić, Ema Kalšan, Jakov Sekula, Luka Konjužić, Jelena Knezović, Lucija Kanceljak, Urban Jerman, Marko Glogović, Marijana Raboteg, Fran Bobić, Jelena Lelas, Ljupka Rogozharska, viole: Bartul Lakotić, Filip Konjužić, Barbara Vlainić, Dora Šimunić, violončela: Martin Kutnar, Dora Merle, Janko Franković i kontrabasi: Gustav Barišin, Pavle Kladarin te Fran Slogar.

Dirigent Stjepan Vuger rođen je 1988. godine u Zagrebu. Godine 2012. završava diplomski studij Klasične harmonike u klasi Boruta Zagoranskog i preddiplomski studij Glazbene pedagogije na Odjelu za glazbu Sveučilišta u Puli. Kao stipendist programa Erasmus u ak. god. 2011./2012. boravio je na Muzičkoj akademiji u Gdanjsku. Sudjelovao je na domaćim i međunarodnim natjecanjima te ostvario zapažene rezultate. Usavršavao se na seminarima kod značajnih harmonikaških pedagoga. Dobitnik je Rektorove nagrade na Sveučilištu u Puli i Dekanove nagrade na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od siječnja 2013. godine radi kao nastavnik harmonike na Glazbenom učilištu "Elly Bašić". Od rujna 2013. godine dirigent je Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“. Akademske godine 2014./2015. upisuje studij Dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Mladena Tarbuka. Dirigentski debi ostvario je sa Zagrebačkom filharmonijom u siječnju 2017. godine. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini