VARAŽDINSKE TOPLICE

Verdijev Requiem na arheološkom nalazištu Aquae Iasae

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Operni umjetnici Jelena Štefanić, Martina Tomčić, Roberto Cresca i Luciano Batinić izvest će 2. rujna na arheološkom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama Requiem Giuseppea Verdija, najavili su iz Turističke zajednice Varaždinskih Toplica.

Aquae Iasae jedno su od najznačajnijih i najvećih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, a "prekrasni glasovi opernih virtuoza Jelene Štefanić (sopran), Martine Tomčić (mezzosopran), Roberta Cresca (tenor) i Luciana Batinića (bas), uz  dirigiranje Simona Dešpalja i klavirsku pratnju Helene Borović te sudjelovanje komornog zbora, dočarat će posjetiteljima snažne, nezaustavljive emocije kojima je prožet Requiem", najavljuju iz Turističke zajednice Varaždinskih Toplica, koja je idejni začetnik događanja.

Želja je direktorice TZ-a Lane Husnjak da projekt preraste u festival klasične glazbe, koji će privući mnoge posjetitelje iz Hrvatske i susjednih zemalja te da i ovaj gradić dobije svoje mjesto na karti atraktivnih turističkih programa. 

Giuseppe Verdi skladao je Requiem nakon opera Rigoletto, Trubadur, Traviata i Aida. Requiem je zapravo spomen na njegova prijatelja, talijanskog književnika Alessandra Manzonija. Iskusne poznavatelje glazbe toliko je oduševio, da se odmah nakon prve izvedbe u milanskoj crkvi sv. Marka počeo izvoditi u mnogim svjetskim koncertnim dvoranama kao jedan od najdramatičnijih opusa svoga žanra, prožet razmišljanjima o egzistenciji, sudbini, životu i smrti, dodaje se u najavi koncerta.

Sopranistica Jelena Štefanić uglavnom nastupa na pozornicama Njemačke, Austrije, Kine, Japana, Velike Britanije, Italije i Meksika, no, kako se ističe u najavi, uvijek se rado odaziva pozivima za nastup u njezinom rodnom kraju. 

Tenor Roberto Cresca iz Italije prvi put će nastupiti u Hrvatskoj, a okušao se na mnogim svjetskim pozornicama u Kini, Nizozemskoj, Turskoj, Rusiji, Južnoj Africi i Kanadi. 

Bas Luciano Batinić od 2009. je prvak opere zagrebačkog HNK, a mezzosopranistica Martina Tomčić dobitnica je mnogih nagrada, s bogatom domaćom i međunarodnom karijerom.

Maestro Simon Dešpalj dirigiranjem se bavi više od 20 godina, a osim u Hrvatskoj dirigirao je i u Sloveniji, Italiji, Austriji, Izraelu i Francuskoj.

Koncert počinje u 20.30, a ulaz je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of