ZAGREB

Unison: Što prije definirati detalje oko održavanja koncerata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Unison - Hrvatski glazbeni savez, krovni savez glazbenih udruga, pozdravlja najavljeno popuštanje mjera u vezi održavanja koncerata na otvorenom te očekuje da se što prije definiraju detalji kako bi se krenulo s ponovnim aktivnostima.

Naime, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u utorak je izjavio kako se koncerti i sada mogu organizirati na otvorenom uz distancu, kao i u zatvorenom prostoru, ali uz manji broj glazbenika i s dvometarskom distancom.

"Navedeno popuštanje mjera sigurno je dobar znak za sve glazbenike koji će jedva dočekati ponovno svirati uživo, kao i za publiku koja se zaželjela koncerata", kažu u srijedu iz Unisona.

Taj savez glazbenih udruga skladatelja, izvođača i njihove službe za kolektivno ostvarivanje autorskih i izvođačkih prava (HDS i HDS ZAMP, HGU, HUIG, HUOKU i HUZIP) prošli je tjedan u ime više od 17 tisuća glazbenika poslao dopis Vladi, Ministarstvu kulture, Stožeru civilne zaštite i HZJZ-u s prijedlozima za hitan povratak glazbenih događanja uživo.

Predložili su otvaranje glazbenih studija za snimanje i produkciju, koncerte na terasama i otvorenim gradskim prostorima, drive-in koncerte, koncerte u zatvorenim prostorima te koncerte na otvorenom.

Od nadležnih institucija sada očekuju da u što kraćem roku točno definiraju hodogram datuma, proceduru i prijavu koncertnih aktivnosti, epidemiološke mjere te maksimalan kapacitet posjetitelja unutar zatvorenih objekata ovisno o njihovoj površini, kako bi glazbena industrija mogla pokrenuti koncertnu aktivnost.

Kao još jedan argument za to ističu i što je glazbena industrija "jedan od pokretača sektora kulturnih i kreativnih industrija, koje s više od 22 milijarde kuna čine 6,3 posto hrvatskog BDP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum