SISAK

U Sisku počeli Dani industrijske baštine, u subotu Festiva piva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predstavljanjem priručnika "Što je industrijska baština" i otvaranjem istoimene izložbe, u Sisku su u petak počeli tradicionalni Dani industrijske baštine u sklopu kojih se sutra održava Festival piva uz obilazak pogona dvije bivše sisačke pivovare.

Manifestaciju već osmu godinu organizira Gradski muzej Sisak, a većina se priredaba održava u obnovljenoj Holandskoj kući, gdje se nalazi Info-centar industrijske baštine.

Kako je rekao autor izložbe i priručnika  Vlatko Čakširan, Sisak je jedini grad u zemlji koji s partnerima redovno organizira takvu manifestaciju. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija industrijske baštine, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima.

Priručnik o baštini, kako je rekao Čakširan, poticaj je građanima da doniranjem, starih uporabnih predmeta, uređaja, kataloga, slika, plakata, značaka i sličnih predmeta, obogate matičnu zbirku.

"Kada je Info-centar u prosincu 2019. godine počeo s radom, osmišljena je akcija u sklopu koje smo prikupljali donacije predmeta vezanih uz industrijsku prošlost grada, a kao rezultat te akcije nastala je ova izložba. Na njoj su prezentirani donirani predmeti, ali i ostali značajni primjerci koji se nalaze u našim zbirkama", rekao je Čakširan.

Predstavljeni priručnik o prikupljanju predmeta industrijske baštine Siska na popularan način ukazuje na ono što bi se trebalo sačuvati od zaborava s ciljem očuvanja bogate baštine grada. Raznolikost prikazanih predmeta ukazuje na bogatu industrijsku proizvodnju te intenzivan gospodarski razvoj grada i njegove okolice od kraja 19. stoljeća do današnjeg vremena.

U sklopu Dana industrijske baštine sutra se u Sisku održava Festival piva uz obilazak pogona bivše dvije sisačke pivovare. Cjelodnevni program će biti popraćen predstavljanjem hrvatskih craft pivovara, te gastronomskom ponudom i vožnjom riječnim turističkim brodom "Juran i Sofija" Kupom do sisačkog Starog grada.  

Tradicionalni Dani industrijske baštine traju do 21. rujna.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater