SISAK

U Sisku otvorena izložba mulitimedijalne umjetnice Vesne Mačković

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poznata multimedijalna umjetnica Vesna Mačković izložbom "Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice" koja je u petak navečer otvorena u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl vratila se u svoj rodni grad.

U Gradskoj galeriji Striegl izložila je seriju digitalnih slika otisnutih na platna velikih formata, te animirani video rad, kojeg prati i zvučna instalacija u galerijskom prostoru. Sastavni segment izložbenog koncepta je i prostor kojeg je sama autorica nazvala ‘’Hang out with Vesna’’ u sklopu kojeg posjetitelji mogu razgovarati s autoricom, te ponijeti neki od suvenira čije autorstvo potpisuje autorica.

Izložba, čiji je kustos Jurica Škofač, popraćena je i opsežnim katalogom s reproduciranim radovima i tekstovima šest stručnih suradnika.

Izložba je nastala u suradnji sisačke Gradske galerija Striegl, splitske galerija Studio 21 i ARKTIK – Instituta za budućnost, a dio je inicijative "Umjetnost dostupna svima".

Izloženi radovi stvarani su digitalnom olovkom, tiskani na platna većih formata, a svaku sliku prate animirani video inspirirani slikama koji sadrže i video procesa nastanka slika i autorski zvuk i glazbu.

Na otvorenju izložbe u razgovoru s ravnateljicom galerije Almom Trauber, koja je umjetnicu pitala je li joj digitalna grafika partner u stvaranju, umjetnica je rekla kako suvremena tehnologija može biti samo alat, koji vođen rukom i umom autora stvara umjetnička djela. 

Kako je objasnila Mačković, digitalne crteže i slike stvara koristeći aplikacije na iPad Pro uređaju, stvarajući u visokim rezolucijama, koje joj omogućuju tisak na većim formatima, ali također dopuštaju da digitalnom olovkom povlači poteze u zamišljenom mikro-svijetu, toliko tanke da ih fizička olovka nikad ne bi mogla proizvesti, a ljudsko oko ove najsitnije linije na slikama može vidjet isključivo ako se potpuno približi slici. 

"Osim mogućnosti da biram između nekoliko stotina postojećih kistova, olovki, pera, tuševa, digitalni alati omogućuju mi i da stvaram vlastite kistove i olovke. Tako za niz slika “Triptih: Molekula retinal” stvaram kist koji ima oblik atoma, odnosno molekule retinala, koja kemijski omogućava ljudskom oku vid, odnosno sudjeluje u pretvaranju svjetlosnih signala u sliku. U nizovima slika “Triptih: Tvoj binarni život”  i “Ocean tvog crno-bijelog beskrajnog prostranstva” binarni par 01 pretvaram u pečat kojim slikam, a koristim ga također i u nizu slika “Binarni kôd tvojih snova” u kombinaciji s linijama koje strogo vučem po principu bar-kôd oznaka kojima se označavaju proizvodi u trgovinama i skladištima", rekla je Mačković.

Vesna Mačković je multidisciplinarna umjetnica koja je svoju izvedbenu, odnosno scensku umjetnost, pronijela širom svijeta. Osim izvedbenim umjetnostima (performans, multimedijalno kazalište, suvremeni ples, koncerti improvizirane glazbe i glasa) bavi se i vizualnim umjetnostima (videom, animiranim filmom i digitalnim slikarstvom) te umjetnošću zvuka i glasa.

Izlagala je i nastupala na brojnim izložbama i scenama u zemlji i inozemstvu, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Predstavljala je Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti u organizaciji Hrvatskog radija (Ars Acustica) uz umjetničko vođenje i dirigiranje glazbenim kolektivom ARKTIK s koncertnim prijenosom uživo na dvadesetak europskih i sjevernoameričkih radio postaja.

Nastupala je u New Yorku, Washingtonu DC, Pittsburghu, Moskvi, Sankt Peterburgu  te  Kazahstanu, Brazilu, Argentini, Italiji, Grčkoj i Cipru.

Nastupala je s austrijskom električnom violinisticom Mijom Zabelkom i ruskim pijanistom Romanom Stolyarom, a u Kazahstanu kreirala je projekt eksperimentalnog zvuka s članovima ansambla Eegeru i glumicom Zhanel Sergazinom.

Izložba "Kraj dnevnog programa na TV kanalu matrice"  je otvorena do 8. studenoga, a u splitskom Studiju 21 bit će postavljena od 8. do 31. prosinca.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater