ZAGREB

U Kabinetu grafike HAZU otvorena izložba "Dvorišta" Josipa Butkovića

Hina

Hina


Izložba grafika "Dvorišta" istaknutog grafičkog umjetnika Josipa Butkovića, otvorena u srijedu u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu, predstavlja, kako je rečeno na otvorenju, recentne radove te upečatljive umjetničke osobnosti, kao i listove posebno oblikovane grafičku mapu "Dvorišta".

Po riječima kustosice Ane Petković Basletić, izložba pojedinačnih grafičkih listova izloženih u Kabinetu grafike HAZU, koja će biti otvorena do 31. listopada, dio je umjetnikova ciklusa "Dvorišta", otvorenog projekta u trajnom nastajanju na kojemu radi posljednjih petnaest godina, a njome se Butković ponovo pokazuje kao upečatljiva umjetnička osobnost i vrsni poznavatelj grafičkoga umijeća.

Ciklus "Dvorišta" Butkovićev je megaprojekt u kojemu život i umjetnost surađuju: "Kroz 'suradnju' sa životinjama – čija se kretanja upisuju u ploču te tako postaju osnova grafičkog otiska – umjetnik propituje egzistencijalističku premisu ostavljanja traga kao iskaza vlastitog postojanja", pojasnila je.

Nakon 'dvorišta' nastalih u neposrednom kućnom okolišu, uslijedio je iskorak u šumu, u 'dvorište' divljih životinja, a upravo toj drugoj, šumskoj etapi umjetnikova grafičkog projekta pripada i niz pojedinačnih grafičkih listova izloženih u Kabinetu grafike HAZU.

Izložbom se željelo "još jednom podcrtati vrsnost grafičkog umijeća Josipa Butkovića, koji se svaki put ponovo potvrđuje kao istraživač i izniman inovator u polju umjetničke grafike," rekla je Petković Basletić.

Uz novonastale pojedinačne radove predstavljaju se i listovi manjeg formata posebno oblikovanih za grafičku mapu "Dvorišta" iz edicije Argola HAZU-a, koju je predstavila muzejska savjetnica Vesna Kedmenec Križić. Istaknula je kako je riječ o ediciji posvećenoj hrvatskoj grafičkoj sceni, "a ovaj je put u znaku djela umjetnika koji je neupitni autoritet na polju grafike, čiji su radovi često pronalazili svoje mjesto na izložbama Kabineta grafike HAZU-a, te se svrstavaju u vrh suvremene grafike i inovativne umjetničke prakse".

Umjetnikova impozantna djela karakterizira kodificirano i slojevito savezništvo umjetnika i prirode, prisutno i u mapi "Dvorišta", koja predstavlja koncentrirani sukus umjetnikovih istraživanja, dodala je.

Ravnateljica Kabineta grafike HAZU-a i urednica mape Slavica Marković rekla je kako je Butković jedna od najistaknutijih vertikala hrvatske grafičke umjetnosti, a osobito riječke grafičke škole, predstavnik tzv. 'crne' grafičke struje, proizašao iz novosadskoga i beogradskog grafičkog kruga.

Butković je izrazio zadovoljstvo vizualnim identitetom izložbe koji rješenjem postava omogućuje da se listovi dožive u svojoj punini. "Zašto dvorišta? Zato što je dvorište prostor koji svi mi dijelimo i ostavljamo traga na njemu na ovaj ili onaj način", rekao je autor objašnjavajući svoju polazišnu ideju. Ono što mu je bilo izuzetno zanimljivo je postaviti tako pripremljene ploče da one budu nositelji u njima zapisanoga traga.

Nakon ostvarene "suradnje" s domaćim životinjama, one koje se mogu susresti u dvorištu, odlučio se za iskorak u šumu, "ogromnu, visoku i fascinantnu u svim godišnjim dobima", gdje mu je je trebalo dugo vremena odlučiti se ući i tamo susresti životinje kao što je medvjed, ili divlja svinja.

"Ta moja epizoda traje 15 godina. To je jedan jedva dobro urađen start za ono što kanim učiniti, ako bude vremena", poručio je. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of