"raširi svoja krila"

TOPLO, PLEMENITO, ČOVJEČNO, VEDRO… Raširili svoja krila Emin Bašić, Kristina Smiljanić, Neven Kresina, Ornela Ujčić, Tomislav Bašić i Žarko Sinčić

| Autor: Zoran ANGELESKI

Šestero hrabrih izvođača izrazilo je nakon izvedbe silnu želju za repriznim izvođenjima predstave i putovanjima u druga mjesta, a doslovno su vrisnuli od radosti kad je izrečena mogućnost skorog gostovanja u Svetvinčentu, a nakon korone i put Ljubljane, Zagreba i Beograda

 

Toplo, dobrodušno, izravno, plemenito, čovječno, suosjećajno, blago, vedro, zaigrano, srčano, otvoreno, iskreno, bez skrivenih namjera i lažne kurtoazije karakterističnih za 'svijet normalnih' - sve nanizano u velikim je količinama i svima prisutnima u Kazalištu Dr. Inat u Rojcu preksinoć emitirala polusatna predstava/kabare "Raširi svoja krila". Dugim ovacijama publika je ispratila šestero naših dragih sugrađana Emina Bašića, Kristinu Smiljanić, Nevena Kresinu, Ornelu Ujčić, Tomislava Bašića i Žarka Sinčića.

Spontani govor

Kad bi tako, bez tog silno žilavog nepovjerenja, međusobno komunicirali 'obični ljudi'; bilo bi bolje za sve, a prvenstveno za ljude s invaliditetom. Naknadni spontani govor Nevena Kresine, usput zdušnog volontera, njegove iskrene riječi u obranu ljubavi a protiv vrijeđanja - mimo ikakvog sažaljenja - zasuzio nam je svima oči.

Predstava uključuje šestero odraslih osoba s intelektualnim poteškoćama koji su s četiri mentora pripremili ovu predstavu u protekla dva i pol mjeseca. U ovakvim tipovima nije toliko cilj samo napraviti predstavu, nego je tu važan i cijeli proces učenja, inkluzivnosti, timskog rada i prihvaćanja različitosti. Radi se i o cirkuskoj predstavi pa je tu bilo potrebno i savladavanje određenih vještina, što je uspjelo izvođačima.

Oni su hrabro iznijeli predstavu, uz podršku četvero umjetnika suvremenog cirkusa Jadranke Žinić Mijatović, Nikole Mijatovića, Milana i Vladane Manić te uz jako dobru, sugestivnu i poticajnu lajv elektronsku glazbu Marijana Jelenića. Ne smije se preskočiti ni stručnu suradnicu Petru Pletikos, kostimografkinju i scenografkinju Gordanu Vidak, tehničara Damiena Daillea i autora plakata Vjerana Juhasa. Za sve je najzaslužniji Čarobnjakov šešir, koji je u suradnji s Centrom za inkluziju i podršku u zajednici Pula, producirao predstavu.

U naknadnom otvorenom i duhovitom razgovoru publike i izvođača, redatelj predstave Domagoj Šoić kazao je da je ideja bila napraviti cirkusku radionicu i, zaključno, cirkusku predstavu.

- Ali, nismo htjeli koristiti klasične žonglerske rekvizite nego rekvizite koji će im pomoći da brže i lakše shvate koncept. Jer, kad bacite lopticu ona pada kao kamen, pa smo se odlučili za najlonske vrećice koje su sporije i omogućuju više vremena za izvedbu vježbe. Također, štapovi su dugački pa se lakše hvataju nego čunjevi, a i hulahop je također vrlo zahvalan za vježbu, istaknuo je redatelj, a njegov kolega dodao: "Sve, od početka do kraja, bio je istraživački proces".

Reprize i gostovanja

Naših šestero izvođača izrazilo je pred publikom silnu želju za repriznim izvođenjima predstave i putovanjima u druga mjesta. U ime producenta, Irena Boljunčić Gracin, voditeljica Čarobnjakovog šešira kazala je da je situacija zbog korone općenito problematična te da je iz istog razloga teško putovati i odlaziti u kazališta.

- No, nadamo se da ćemo dogovoriti gostovanje ove predstave na Festivalu neverbalnog kazališta u Svetvinčentu. To bi bilo sjajno. Nadamo se da ćemo u perspektivi putovati u Ljubljanu, Zagreb i Beograd, kazala je ona, na što je šestero izvođača iskreno vrisnulo od radosti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater