UZ SVJETSKI DAN POEZIJE POČELO 55. GORANOVO PROLJEĆE

Tonku Maroeviću uručen "Goranov vijenac"


U drugoj polovini ožujka obilježena su tri dana važna za književnost, kulturu i umjetnost općenito - 20. ožujka Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan pripovijedanja, a danas i Svjetski dan poezije.

Goranovo proljeće u četvrtak u Pazinu

U hrvatskoj Svjetski dan poezija se odvija, igrom slučaja, na rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića, kada je ujedno i prvi dan proljeća, te se slavi manifestacijom Goranovo proljeće u Lukovdolu. Tako je danas u Domu kulture u Lukovdolu "Goranov vijenac", nagrada za pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti, uručen akademiku Tonku Maroeviću, a nagrada "Goran za mlade pjesnike" dodijeljena je mladoj pjesnikinji, studentici Mariji Dejanović. Program ovogodišnjeg, 55. Goranovog proljeća je nastavljen u riječkom klubu Palach, dok će u četvrtak u podne u riječkom Dnevnom boravku biti predstavljena međunarodna platforma Versopolis, a navečer u 18.30 održat će se program u pazinskom Kaštelu kada će biti nastupit pjesnici iz Hrvatske i inozemstva. Završni program ovogodišnjeg Goranovog proljeća bit će nastup pjesnika u jazz klubu Kontesa u Zagrebu u petak 23. ožujka.

Inače, Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Istaknuto je kako treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Pjesnički susreti diljem Istre

Diljem Istre, posebice u manjim sredinama, u povodu Svjetskog dana poezije održani su pjesnički susreti - od Žminja do Oprtlja gdje su se autori predstavili svojim novijim stihovima.

U Istri postoji čitav niz autora koji kvalitetno pišu poeziju, od Borisa Domagoja Biletića, Daniela Načinovića, Tomislava Milohanića, Dinka Š. Kalca, Nade Galant, Nade Grubišić, Eveline Rudan, Roberte Razzi, Miroslava Sinčića, Tatjane Pokrajac Papucci, Zdenke Višković Vukić, Tijane Vukić, Natalije Grgorinić, Ognjena Rađena pa sve do haiku autora kao što su Marija Pogorilić, Malvina Mileta, Marija Maretić, Đermano Vitasović, Dejan Pavlinović, Remiđo Sošić, Rita Brgić Stokić i brojni drugi.

Uz Svjetski dan poezije zaključimo mišlju pjesnika Jacquesa Preverta: "Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života". (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater