ZAGREB

Subversive Festival: U programu film Petera Kerekesa "107 majki"  

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Subversive Film Festival donosi u petak hvaljeni film istaknutog slovačkog redatelja Petera Kerekesa, doku-fikciju "107 majki"  o svakodnevici u ženskom zatvoru u Odesi.

Film, koji se prikazuje  od 17,30 sati u kinu Tuškanac, rekreira izolirani univerzum u kojem anti-heroine ispred kamere dijele svoje zločine, ljubavi, nade i tuge, u odmaku od monotone zatvorske rutine i njezinih oporih rituala. 

"Suptilni humor, istančane izvedbe, ogoljena mizanscena i čeznutljivi songovi oživljavaju svijet izvan vremena a rezultat je dostojanstveni portret inače nevidljivih žena i njihove djece", ističe se u najavi.

U 19,15 sati u kinu Tuškanac slijedi "Priča o kraljevskom raku"  autorskog dvojca Mattea Zoppisa i Alessija Rigo de Righija, "začudni anti-vestern" snimljen u maniri Wernera Herzoga. 

"Autorski tandem Alessio Rigo de Righi i Matteo Zoppis tragom usmene predaje u talijanskoj pokrajini Tuscia i intenzivne kulture migracija crpe Lucianovu argentinsku priču iz bogatog vrela lokalnih mitova i narodnih legendi", napominje se. 

U 21,15 sati slijedi pobjednik Un Certain Regard sekcije u Cannesu, film "Otvaranje šaka" debitantice Kire Kovalenko, priča o mladoj Adi koja pokušava započeti samostalni život i pobjeći iz izoliranog rudarskog gradića u Sjevernoj Osetiji. 

Autorica inspiraciju crpi iz Faulknerova romana "Uljez u prašinu", o teretu slobode koju je ponekad teže podnijeti od zatočeništva. 

U Dokukinu KIC u 19 sati popratni filmski program, Film XX, posvećen ženskim filmskim narativima, predstavlja prvu dokumentaristicu u poslijeratnoj Italiji Ceciliju Mangini uz film "Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam". 

Između 1964. i 1965. Cecilia Mangini i njezin suprug Lino Del Fra živjeli su u Sjevernom Vijetnamu tijekom rata s SAD-om i provodili istraživanje za dokumentarac koji su namjeravali napraviti. 

Više od 50 godina dvije kutije pune fotografskih negativa stajale su zaboravljene na dnu stare garderobe, a film nikad nije snimljen.

Kroz fotografije, tekstove, uspomene i rupe u sjećanju rekreira se borba i otpor naroda koji traži svoju neovisnost.

Nakon projekcije razgovarat će se s koredateljem filma Paolom Pisanellijem i filmologinjom Dalilom Missero. 

U 21 sat slijedi program kratkih filmova Cecilije Mangini s tri njezine suradnje s Pierom Paolom Pasolinijem (Nevidljivi u gradu, Stendali i Pjesma s tiberskih obronaka) te dvije etnografske studije o talijanskom jugu i magiji (Marijini dani, Božanstvena ljubav) proistekle iz njezina rada s antropologom Ernestom de Martinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom