ZAGREB

Strukovne udruge reagirale na neobjavljivanje potpora za književna djela i prijevode

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četiri strukovne udruge pisaca i književnih prevoditelja reagirale su na neobjavljivanje javnog poziva za poticanje književnih djela i prijevoda, ističući kako se time diskriminiraju autori koji su svoja djela objavili u 2019. godini te apeliraju da se natječaj hitno raspiše.

Hrvatsko društvo pisaca (HDP), Društvo hrvatskih književnika (DHK), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) neobjašnjivim i nedopustivim smatraju odluku Ministarstva kulture i medija da u ovoj godini preskoči objavljivanje tog natječaja jer se time, kako ističu, diskriminiraju pisci i prevoditelji koji su objavili svoja djela u 2019. godini.

"Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva kulture i medija da se ove godine ne raspiše Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i prevodilačkog stvaralaštva u protekloj godini, i to u godini u kojoj su umjetnici posebno pogođeni i egzistencijalno ugroženi zbog situacije s pandemijom uzrokovanom koronavirusom i potresom u Zagrebu", ističu u pismu upućenom ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Ovim su natječajem, napominju, potencijalno obuhvaćeni i autori vrijednih ostvarenja koji ne mogu aplicirati ni na koji drugi natječaj jer su izvan kategorija koje su na natječajima obuhvaćene, poput nagrađivanih pisaca u statusu studenata ili uglednih pisaca u mirovini.

Piscima i književnim prevoditeljima program je značajan i zbog financijskoga dijela i zbog vrijednosnog isticanja vrhunske književnosti i vrhunskih prijevoda, što pridonosi njihovoj boljoj vidljivosti i utječe na širenje i senzibilizaciju publike.

Predstavnici četiriju strukovnih udruga apeliraju stoga da se javni poziv hitno raspiše te "ispravi nepravda koja bi, njegovim izostavljanjem, bila počinjena piscima i prevoditeljima i izvrsnim djelima koja su obilježila 2019. godinu".

Apel objavljen na internetskoj stranici HDP-a potpisuju predsjednik HDP-a Zoran Ferić, predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, predsjednica DHKP-a Ana Badurina i predsjednica HDKDM-a Snježana Babić Višnjić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini