NA POVIJESNOM IZVORU BADAVCA ODRŽAN 23. KNJIŽEVNI SUSRET

Srh lahora i vatra zapretena


Pod geslom "Srh lahora i vatra zapretana" na povijesnom izvoru Badavca po 23. su se put na tradicionalnom književnom susretu okupili pjesnici i pisci iz Istre i drugih hrvatskih krajeva, kako bi oživjeli staru književnu tradiciju i predstavili svoja nova djela. Ovaj susret inače zajedno organiziraju Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, udruga Valigaštar i Gradska knjižnica Poreč, uz pokroviteljstvo općina Karojba, Višnjan i Tinjan. Susret je u prekrasno nedjeljno poslijepodne započeo jednako kao i svaki put dosad: čitanjem odlomaka iz Istarskog razvoda, povijesnog glagoljskog dokumenta u kome se spominju i Badavca i mnogi drugi ovdašnji toponimi, pa je zato krajolik i ukrašen mnogim glagoljskim natpisima urezanima u kamen. Prvih je godina susreta na Badavci to uvodno "čtenje" redovito obavljao Rudolf Ujčić, a posljednjih godina "dežurni glagoljaš", kako ga je duhovito nazvao meštar od ceremonije Tomislav Milohanić, postao je Drago Draguzet.

Putopisi, poezija i proza

U književnom dijelu programa nastupilo je osam autora. Đuro Vidmarović, koji je najprije u svojstvu aktualnog predsjednika Društva hrvatskih književnika pozdravio ovaj skup, pročitao je odlomke iz svog putopisa po Ukrajini, gdje je inače službovao kao hrvatski veleposlanik. Enerika Bijač iz Koprivnice predstavila je svoje pjesme u prozi za djecu, a autorica iz Zagreba Biserka Goleš Glasnović također se predstavila putopisom iz Ukrajine.

Vjekoslava Jurdana iz Lovrana je pročitala svoju florealno-ljubavnu priču "Ime ciklame", dok je Tomislav Milohanić u program unio lokalnu atmosferu pročitavši dijalektom pisanu priču o djetinjoj fascinaciji svatovskim konfetima. Marija Sošić je predstavila autobiografskom pričom o njenoj obitelji i bratu svećeniku, dok je Avelina Damjanjević s otoka Cresa kazivala prozu i poeziju pisanu na njenoj arhaičnoj creskoj cekavici. Naposljetku, Drago Draguzet je, također na dijalektu, pročitao "Besedu o mišu", priču o karakterima iz donedavne radničke svakodnevice.

Pjesme o vruji i pršutu

U programu su također nastupili učenici OŠ Jože Šuran iz Višnjana, područne škole Vižinada koji su predstavili svoj školski projekt "Zavičaj u srcu", a u glazbenom dijelu programa nastupili su Anita i Dante Marušić s romantično-duhovitim pjesmama o vruji i pršutu, mladi pjevač Luka Krulčić s pjesmom "Neka cijeli ovaj svijet", te Drago Draguzet koji je na usnoj harmonici pratio pjevanje Aveline Damjanjević. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum