ZAGREB

Splitski studenti izlažu u zagrebačkoj Galeriji SC

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "RAD, TEKST, KONTEKST (jer greška je dio svijesti)" studenata Umjetničke akademije u Splitu nastale u kustoskoj suradnji sa studentima splitskog Filozofskog fakulteta otvara se 13. siječnja u Galeriji SC i Francuskom paviljonu.

Izložit će se radovi u različitim medijima petnaest studenata Odsjeka za slikarstvo s kojima je suradnju ostvarilo pet studentica Odsjeka za povijest umjetnosti splitskog Filozofskog fakulteta.

Polazišna točka umjetničkih i kustoskih istraživanja fenomen je greške i njegovo promišljanja u najširem spektru mogućnosti. 

Suradnju i izložbu potaknuo je razgovor o Gorkom Žuveli, koji je svojim umjetničkim, akademskim i društvenim doprinosom trajno obogatio kulturnu povijest grada Splita i u njoj će, između ostaloga, ostati upisan kao jedan od važnih pokretača i osnivača Umjetničke akademije u Splitu.

Kako se ističe u najavi, dijalog umjetnika i publike bio je polazišnom točkom njegove prve samostalne izložbe održane u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1976. godine kada se kao jedna od ključnih sastavnica njegova diskursa artikulirala greška.

"Etabliranjem greške kao važne umjetničke materije, autor provodi svojevrstan eksperiment koji rezultira kreativnim dijalogom i neminovnim propitivanjem općeprihvaćenih pojava i postupaka", napominje se.

"Greška predstavlja spektar stvaralačkih mogućnosti, pluralitet životnih iskustava, neizbježnu i dobrodošlu posljedicu izražavanja. Ona je konkretizacija prijestupa koji kod Gorkog Žuvele ipak odolijeva isključivosti negativnog određenja i umjesto toga predstavlja neizvjestan i neiscrpan izvor plodne konceptualne umjetničke prakse", dodaje se.

Svoje radove predstavit će Marija Bebić, Mihael Frančić, Ana Heski, Mia Hržić, Mak Hubjer, Marija-Ana Miše, Marina Mužinić, Anna Perlain, Marija Petrović, Matea Rančić, Palmina Roglić, Anamaria Totić, Fani Vidović, Kristijan Vrdoljak i Marieta Vulić.

Tekstualne osvrte napisali su Barbara Ćatipović, Matea Krivić, Mia Miošić, Blaženka Miše i Željka Vuko. Radni proces izložbe mentorirali su profesori Nina Ivančić, Vedran Perkov, Viktor Popović i Neli Ružić uz asistente Sonju Gašperov, Petra Katavića, Anitu Miloš i Josipa Šurlina sa Umjetničke akademije – Odsjeka za slikarstvo te profesor Dalibor Prančević s Filozofskog fakulteta – Odsjeka za povijest umjetnosti.

Izložba je otvorena do 27. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater