SISAK

Smaragdni eco film festival jedinstven je u svijetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Smaragdni eco film festival, čije će se 15. izdanje održati od 23. do 28. kolovoza na području Pounja, jedinstvena je filmska manifestacija ne samo u Hrvatskoj, već i svijetu, ocijenili su organizatori na konferenciji za novinare u četvrtak.

Festival počinje 23. kolovoza, kada će festivalski tim iz Martin Broda u BIH pratiti tok rijeke Une, te posjetom urbanim i ruralnim krajevima Pounja donositi filmove o zaštiti okoliša. Na putu dolinom rijeke Une, sve do ušća Une u rijeku Savu, filmovima će educirati publiku o važnosti ekologije. Završnica festivala s proglašenjem najboljih filmova bit će 27. kolovoza u Hrvatskoj Kostajnici.

Prekograničnom suradnjom s BiH, filmska karavana ekološkim prijevoznim sredstvima, biciklima, obilazi urbana i ruralna područja dvije države uz rijeku Unu, organizirajući projekcije za mlade i druge ljubitelje filmske umjetnosti. 

Kako je na konferenciji za novinare u Sisku najavio direktor SEFF-a Daniel Pavlić, osim projekcija, festival prate filmske tribine i radionice, izložbe fotografija Roberta Sironija i Nikole Šolića, koncerti i druge popratne manifestacije.

"Ove smo godine, u cilju psihološke potpore djeci, prednost dali mentalnoj ekologiji. Od 300-tinjak prispjelih filmova u tri kategorije, kratki, dugometražni i animirani, za službene smo projekcije odabrali 33 filma. Titula 'kuma festivala' ove je godine dodijeljena velikom prijatelju ekologije, kazališnom i filmskom redatelju, glumcu, skladatelju, scenografu i dramaturgu Mariju Kovaču", rekao je Pavlić. 

Dodao je kako će se u 11 pounjskih mjesta prikazati ukupno 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova, od kojih će najbolje međunarodni žiri nagraditi plaketama SEFF-a. Uz hrvatske, odabrani su filmovi iz Belgije, USA, Egipta, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Meksika, Turske, Irana, Kanade, Poljske, Kolumbije, Italije, Finske, Švicarske, Brazila, Izraela, Bugarske, Kirgistana.

Festival počinje u BIH, gdje će, prateći tok rijeke Une sve do ušća u Savu, obići Martin Brod, Kulen Vakuf, Štrbački buk, Bihać i Bosansku Krupu, te na hrvatskoj strani Majur, Sunju, Dvor, Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu. I nakon službenog završetka, festival se nastavlja projekcijama u brojnim zainteresiranim gradovima.    

Pokrovitelji festivala su Sisačko-moslavačka županija i Hrvatski audiovizualni centar, a partneri Nacionalni park Una iz Bihaća, zagrebačka Artizana i Gradska galerija u Bihaću. U ime pokrovitelja, županijska pročelnica Sonja Čatić, rekla je da će  nadalje podupirati festival, kojim se promoviraju i prirodne ljepote Sisačko-moslavačke županije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom