RIJEKA

Škola znanja i vještina susjedstva Matulji EPK kao inspiracija budućim generacijama i umjetnicima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Prepuna posjetitelja i prepuna sadržaja bila je u petak navečer Zvončarska muzejska zbirka u Rukavcu, čime je vrlo uspješno najavljen subotnji nastavak festivala Zvona su spona susjedstva Matulji, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Program u Zvončarskoj muzejskoj zbirci točno u 18 sati započeo je multimedijskim performansom Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci, u kojem su uz mlade plesače sudjelovali i najmlađi zvončari ovog kraja, na ponos okupljenih mještana i na radost svih njihovih gostiju.

Ne dajte da se tradicija zaboravi, pokažimo koliko poštujemo svoje, jer ćemo onda znati poštovati i svu baštinu naših europskih susjeda“, rekla je na samom početku programa zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, obraćajući se mnogobrojnoj publici.

Njene su riječi čuli i članovi tima europskog susjedstva Matulji, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti iz Praga, jednoj od najvažnijih institucija na području izvedbenih umjetnosti, koji su prisutstvovali programu Škole znanja i vještina i iz njega crpili inspiraciju za buduće projekte.

Sva ona akumulirana stoljetna znanja koja su ovdašnjem stanovništvu ostavljena u naslijeđe, predstavljena su kroz višesatni program Škole znanja i vještina, upravo kako bi se osvijestile i sačuvale jedinstvene priče koje će se, nema sumnje, prenositi na buduće generacije.
Glazba, ples, gastronomija, likovna i scenska umjetnost te stari zanati susreli su se na jednom mjestu i otvorili mogućnost aktivnog sudjelovanja publike. Upravo zbog sposobnosti karnevala da svaki put iznova stvara jedinstven društveni prostor i da gradi kolektivni identitet zajednice, nastala je ideja o stvaranju ovog jedinstvenog radioničkog centra, koji je ove večeri bio mjesto kreativnosti, susreta, mjesto stvaranja i realiziranja novih (i starih) ideja, a sve sa zajedničkim nazivnikom – pust ili karneval.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum