SMRT VELIKE GLUMICE

Sjajne opservacije Mire Furlan u jednom od posljednjih intervjua: "Svakom nacionalistu s ovih i drugih prostora preporučujem da napravi DNK test"

| Autor: Glas Istre
Mira Furlan

Mira Furlan


Mira Furlan, jedna od najčuvenijih hrvatskih glumica koja je danas preminula, sredinom prošle godine nastupila je u Rijeci u predstavi "Vježbanje života – drugi put". Tim povodom dala je i veliki intervju za Novi list, koji se danas prisjetio nekih detalja iz tog razgovora. 

"Svakom nacionalistu s ovih i drugih prostora preporučujem da napravi DNK test pa da mu (joj) bude jasno da smo svi izmiješani i da svi, na kraju, vučemo porijeklo od homo sapiensa koji se pojavio upravo u Africi. Mi na Mediteranu nosimo također i neandertalske gene. Tu je "manjinu" zbrisala s planeta jača i, izgleda, agresivnija, homosapienska "većina", kao što je to običaj tokom naše ljudske nasilne povijesti. Naša boja kože je rezultat prilagodbe na klimatske uvjete na koje su naši predci nailazili u svojim migracijama. To je sve. Apsolutno je nevjerojatno da je upravo takva trivijalna stvar kao što je boja kože upotrebljavana stoljećima za ugnjetavanje, porobljavanje i eliminiranje čitavih grupa populacije. To je apsolutno porazna činjenica za ljudski rod. Da citiram svog omiljenog američkog pisca i "javnog intelektualca" Ta Nehisi Coatesa, sam pojam "rase" (a, ja ću još dodati, i "etniciteta") je proizvod rasizma", rekla je Furlan.


Također je zaključila kako ljudi neprestano imaju potrebu razdvajati se i grupirati, a to je samo podloga za ugnjetavanje drugih, svi onih koji nisu "mi".

"Freud je govorio o "strahu od minimalne razlike", tako da i onaj susjed s druge strane ulice vrlo lako, u datim okolnostima, može postati "drugi" i, kao takav, imati ozbiljne posljedice po svoj život. Sve smo to doživjeli ovdje pred tridesetak godina. I još uvijek doživljavamo. O tome sam dosta naučila i na vlastitoj koži, zahvaljujući svojim plemenitim učiteljima, hrvatskim nacionalistima (oni drugi nacionalisti se nisu miješali u moj "slučaj", što je također, na neki način, bio dio njihovog nacionalizma). Iskustvo je bilo dragocjeno i, kao što mi je savjetovala jedna glumica kad se razgovaralo o tome kako se postaviti prema poslovima na kojima je čovjek imao loše iskustvo, mogu samo reći: Hvala, mnogo sam naučila", dodala je.

Osvrnula se i na problem seksizma u umjetnosti, koji je ovih dana postao pogotovo aktualan.

"Na ovim, ali ne samo na ovim prostorima, seksizam u svim svojim oblicima bio je zrak koji dišemo, voda koju pijemo, hrana koju jedemo. Sve, ali baš sve pore života bile su (i još uvijek jesu) duboko isprepletene seksizmom. I sam moj predratni "slučaj" je dio toga. Devedesetih godina su upravo žene bile (i ostaju) najzahvalnije mete novoprobuđenih patriota. Možda zato jer iza njih nitko, ali baš nitko nije stajao, niti stoji. Nikakve partije, nikakvo zaleđe. Žene su bile najlakše mete. I uvijek se, u tim napadima, upotrebljavalo isto oružje: proglasiti ženu "lakom" (tu ne mogu ne spomenuti nezaboravni naslov Globusovog trodijelnog feljtona iz devedesetih "Teški život lake žene"), ludom, nemogućom. Uostalom, upravo o tome govori moj tekst u ovoj predstavi", rekla je Mira Furlan za Novi list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of