ZAGREB

Raspisan javni poziv za dodjelu potpora za književno stvaralaštva u 2023.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo kulture i medija raspisalo je javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2023. godini, a dodjeljivat će se autorima za književno-umjetnički rad i prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća.

Pravo podnošenja ponuda na javni poziv imaju fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske.

Dodjeljivat će se godišnje potpore u pojedinačnom iznosu od 84.000 kn, polugodišnje potpore u pojedinačnom iznosu od 42.000 kn te tromjesečne potpore u iznosu od 21.000 kn. Potpore će se isplaćivati autorima u mjesečnim obrocima od 7.000 kn.

Autori se nemaju pravo prijaviti na Javni poziv za poticanje književnoga stvaralaštva prije nego što bude objavljena knjiga za koju su zadnji put koristili ovu potporu, ako je Ministarstvo kulture i medija nakladniku već odobrilo potporu za izdavanje prijavljenog naslova ili ako se nakladnik prijavljuje za potporu izdavanju toga djela u istoj godini. 

Uz eprijavnicu, kratki životopis i bibliografiju, autori su dužni dostaviti detaljan opis projekta – sinopsis, ogledni arak te dvije potpisane recenzije prijavljenoga autorskog projekta. 

Recenzenti moraju biti relevantni stručnjaci za navedena područja i to književni kritičar ili teoretičar te urednik ili izdavač. Prijava s kompletnom dokumentacijom (ogledni arak i sinopsis, životopis i bibliografija te dvije recenzije) podnosi se isključivo elektronički, putem sustava eprijavnica. Sinopsis i ogledni arak u nazivu i tijelu teksta ne smiju sadržavati ime autora radi prvog dijela procesa vrednovanja koji se odvija anonimno. 

Recenzije moraju biti potpisane. Autori koji se ponovno prijavljuju moraju uz svoju prijavu dostaviti primjerak objavljene knjige za koju su zadnji put koristili potporu za poticanje književnog stvaralaštva ako je nisu ranije dostavili Ministarstvu kulture i medija.

Sve u roku pristigle prijave s potpunom dokumentacijom razmotrit će posebno formirano povjerenstvo te uputiti prijedlog ministrici koja će donijeti odluku o dodjeli potpora autorima. S korisnikom potpore za poticanje književnoga stvaralaštva sklopit će se ugovor kojim će se urediti prava i obveze autora i Ministarstva. Nepotpune prijave te prijave pristigle izvan roka neće se razmatrati.

Prijave na ovaj javni poziv mogu se podnositi od dana objave do 15. rujna 2022. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum