PULA

Pula: Potpisan sporazum o provedbi arheološkog istraživanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sporazum o provedbi arheološkog istraživanja za potrebe valorizacije i izrade projektne dokumentacije za uređenje prostora između Vicolo della Bissa i Ulice Benediktinske opatije, u neposrednoj blizini Bazilike Sv. Marije Formoze potpisali su u petak gradonačelnik Pule Filip Zoričić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Lokacija se nalazi unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline Pula upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, odnosno Listu zaštićenih kulturnih dobara. Riječ je, kako ističu iz pulske gradske uprave, o jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u gradu, području potencijalno važnih arheoloških nalaza, koje je desetljećima bilo zapušteno, zanemareno i uzurpirano.

Na dijelu lokaliteta nalazi se antička gradska vila s mozaikom Kažnjavanja Dirke. Predviđeno je izvođenje arheoloških istraživanja s ciljem otkrivanja preostalog dijela antičke gradske vile s mozaikom Kažnjavanja Dirke, kao i uređenje odnosno revitalizacije tog dijela središta Pule, od mjesta samog mozaika pa do prezentiranih ostataka crkve Sv. Marije Formoze.

Tom prigodom izvest će se i dodatna arheološka istraživanja, koja su nužna za planiranje i početak konzervatorsko-restauratorskih radova na mozaiku s okolnim zidovima i freskama te izradi prikladnije zaštitne strukture.

Rezultati predviđenih arheoloških istraživanja će se na moderan način, prezentacijom in-situ i upotrebom moderne tehnologije, prezentirati kao sastavni dio urbane cjeline rimske Pule, a namijenjeni su kako stručnoj tako i široj javnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater