BEOGRAD

Preminuo ugledni srpski slikar Miloš Šobajić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ugledni srpski slikar i kipar Miloš Šobajić preminuo je u Beogradu u 76. godini od posljedica covida-19, javila je u subotu Radio-televizija Srbije.

Rođen 1945. u Beogradu, školovao se u Nikšiću, Istanbulu i Beogradu, gdje je 1970. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz. Šobajić je živio i radio u Beogradu i Parizu, izlažući na više od 80 samostalnih te oko 500 skupnih izložbi.

Njegova djela dio su postava Narodnog muzeja i Muzeja suvremene umjetnosti u Beogradu, te više desetaka muzeja suvremene umjetnosti i galerija u zemlji, regiji i svijetu.

Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lijepih umetnosti u Shenyangu u Kini, a istodobno osniva Fakultet za umjetnost i dizajn na Megatrend sveučilištu u Beogradu, na kojem je bio dekan, redoviti profesor i počasni doktor, a od 2012. profesor emeritus.

Zlatna medalja Republike Srbije za iznimne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, poglavito slikarstva, dodijeljena mu je 2019. godine, a godinu dana ranije Ruska duma nagradila ga je ordenom počasnog gosta.

Njegovom posljednjom izložbom slika, skulptura i video-uradaka nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu, kada je predstavio dio svojih radova nastalih u posljednja dva desetljeća koji se bave njegovom vječnom temom - progonom.

Svoju knjigu "Slikaj i Šuti", koja govori o utjecaju globalizma na suvremenu likovnu umjetnost, objavio je 2018. godine, a objavio je i autobiografsku knjigu "Mojih devet života".

Grad Beograd predvidio je u 2021. godini otvaranje Muzeja "Miloš Šobajić".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of