ZAGREB

Premijera predstave Ivana Penovića "Neprijatelj naroda" u ZKM-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstava redatelja Ivana Penovića "Neprijatelj naroda" po drami Henrika Ibsena, bit će premijerno izvedena u kazalištu ZKM u Zagrebu u subotu 6. veljače kao zadnja koprodukcijska predstava "Europskog ansambla", priopćeno je u utorak iz ZKM-a.

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, "Neprijatelj naroda" spada u naslove koje je vrlo lako dovesti u vezu sa suvremenom svakodnevnicom, kaže se u popratnom tekstu.

Neprijatelj naroda široko je poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u sistem ali i način na koji se samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice, stoji u tekstu o predstavi..

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava na taj način postaje prostor aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja, ali i neodustajanja. Istaknuto je kako je slika unutarnjeg svijeta hrvatskog društva, u kojoj posljedice potresa te pandemije nagrizaju sociološku strukturu i stvaraju osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost, našla mjesto u dramaturškom i izvedbenom postupku Ivana Penovića.

U predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Pjer Meničanin, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Ugo Korani, Ewelina Pankowska, Jan Sobolewski, Jerzy Nasierowski, Tenzin Kolsch i Claudia Korneev.

"Neprijatelj naroda" zadnja je koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, koji su formirali Europski ansambl, a voditelj projekta je redatelj Oliver Frljić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum