RIJEKA

Premijera opere "Carmen" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Opera Georgesa Bizeta  “Carmen” u zajedničkoj inscenaciji Selme Banich, Sandre Dekanić, Marina Blaževića i Alana Vukelića premijrno je izvedena u četvrtak u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Taj autorski tim postavio je operu “Carmen” u pulskoj Areni 2019. Godine, a ova riječka izvedba trebala je biti prilagodba pulske. No, zbog okolnosti pandemije bolesti Covid-19 planovi su promijenjeni pa je stvorena nova predstava.

Intendant riječkoga HNK i jedan od autora inscenacije Marin Blažević naveo je u najavi opere: “Ova, nova, treća i možda samo privremena verzija naše zajedničke "Carmen", ujedno je sentimentalna i ironična, bolna i brutalna, jeziva i duhovita, zloslutna i prkosna - kazališna reminiscencija i anticipacija, života koji smo živjeli, opere kao glazbeno-scenske forme koja pokušava preživjeti, i vremena u kojem će izvodeća, živa i ranjiva kazališna tijela možda zamijeniti elektronički scenski "duhovi", virtualne on-line pozornice koje osvajaju scenski avatari otporni na - barem - biološke viruse”.

U naslovnoj ulozi je nastupila austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger, koja se prošle sezone riječkoj publici predstavila kao Sesto u Händelovoj operi “Julije Cezar u Egiptu”.

U ulozi Don Josea u premijernoj riječkoj izvedbi bio je Aljaž Farasin a Micaëlu je utjelovila Anamarija Knego. U ostalim ulogama bili su Luka Ortar, Robert Kolar, Dario Bercich i drugi.

Izvedbom je ravnao novi kućni dirigent Valentin Egel.

Premijerna izvedba posvećena je teatrologinji, dramaturginji, kazališnoj kritičarki i književnici Mani Gotovac, prvoj ženi na čelu hrvatskog nacionalnog teatra i intendantici riječkoga HNK u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Mani Gotovac je umrla na današnji dan prije godinu dana.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum