DUBROVNIK

Premijera „Kate Kapuralice“ u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijera predstave „Kate Kapuralica“ Vlahe Stullija, u režiji Ivice Kunčevića, održana je u petak navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića kao drugi ovosezonski premijerni naslov te teatarske kuće.

Redatelj Ivica Kunčević rekao je kako je Vlaho Stulli ovu komediju napisao 1800., pedeset godina prije pojave naturalizma u Francuskoj.

„Moramo biti ponosni što smo imali naturalizam pedeset godina prije nego Pariz. Drugo čudo tog čudnog čovjeka je što uspijeva napisati komediju na temu koja nimalo nije zabavna ni komedijska. Stulli uspijeva napraviti briljantnu komediju na temu siromaštva. Upravo to su razlozi za postavljanje ovog teksta na kazališne daske“, izjavio je u povodu premijere Kunčević.

Izmira Brautović, koja nosi glavnu ulogu, zahvalila je svim glumcima i suradnicima na uspješnoj predstavi, dodavši kako bi igrala bilo što u predstavi koju smatra savršenom dramom.

„Ovo je idealna prilika za svakog glumca, da ima što napraviti i pokazati. Sjajna je podjela uloga, a tema siromaštva je vječna. U nijednom trenu nismo prešli granicu dopuštenog. Premda često igramo dubrovačke tekstove, zbog melodije se ova predstava ne može drukčije izgovoriti pa hvala i Maru Martinoviću“, istaknula je Brautović.

Komedija "Kate Kapuralica" dramski je fenomen hrvatske književne baštine. Vlaho Stulli, napisao ju je 1800. godine u doba opće razgradnje socijalnog tkiva Dubrovnika.  Hrvatski pjesnik i komediograf Stulli bio je činovnik u Zdravstvenom gradskom nadzorništvu u Dubrovniku, a posljednja tri desetljeća života i zastupnik dubrovačkoga Okružnoga zdravstvenog povjerenstva. 

Komedija u tri čina prikazuje bijedu i siromaštvo dubrovačkih stanovnika koji žive Među vratima od Peskarije. Tekst je ponovno otkrio Marko Fotez objavivši ga u „Mogućnostima“ 1964., a na scenu ga postavivši u Splitu 1966. u vlastitoj režiji. Dubrovačka publika već je gledala "Katu Kapuralicu" u produkciji Kazališta Marina Držića i to u režiji Tomislava Radića, pa kasnije Petra Večeka.

Glumačku podjelu čine Izmira Brautović, Branimir Vidić, Bojan Beribaka, Ivana Gulin, Nika Lasić, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Mirej Stanić, Nina Hladilo, Nikola Sekulo, Boris Matić, Andreo Bezić i Paula Japunčić.

Autorski tim predstave čine Ivica Kunčević (redatelj, dramaturška obrada), Miljenko Sekulić (scenografija), Danica Dedijer (kostimografija), Zoran Mihanović (oblikovanje svjetla), Paola Dražić Zekić (glazba), Zrinka Japunčić (oblikovanje scenskog pokreta) i Maro Martinović (jezični savjetnik).

Reprizne izvedbe predstave „Kate Kapuralica“ održat će se 22., 25. i 26. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater