DJELO KOJE DONOSI ŽIVU POVIJEST

PREDSTAVLJENA KNJIGA "Istra u Domovinskom ratu 1991.-1995." , Darka Dukovskog, Vedrana Dukovskog i Daria Matike

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Dario Matika se u knjizi bavio vojnim operacijama, Vedran Dukovski civilnim sektorom, dok se Darko Dukovski pozabavio postrojbama. Svi oni su prikupljali svjedočanstva i izvore, te zahvaljujući Matiki dobili uvid u neke inače nedostupne dokumente koji su im uvelike pomogli u realizaciji ove knjige koja broji gotovo 800 stranica. Knjigu je uredio Boris Domagoj Biletić, a objavio Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika

Iznimno brojna publika pratila je u utorak predvečer predstavljanje knjige u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika "Istra u Domovinskom ratu 1991.-1995." čiji su autori povjesničari, otac i sin Dukovski, Darko i Vedran, te brigadir Dario Matika.

Iznimno izdanje

Kako je rekao moderator Aljoša Pužar, "riječ je o jednom iznimnom izdanju ovog isto tako iznimno aktivnog i vrijednog ogranka DHK-a, sve pod uredničkom palicom Borisa Domagoja Biletića. Rat je u Istri bio poseban u mnogočemu, a Istra je tome dala veliki doprinos", naveo je Pužar.

Boris Domagoj Biletić kazao je da s Darko Dukovskim surađuje već godinama te da su zajedno kreirali nekoliko knjiga, a ovaj posao nastao u suautorstvu trojice autora bio je doista složen – otac i sin Dukovski dali su doprinos s povijesnog gledišta, a Matika s vojnog. Potom je, veli, trebalo ujednačiti rukopise, djelo je dugo nastajalo, trebalo je pronaći izvore informacija, provjeriti činjenice, sastaviti, jer bilo je pisano različitim rukopisima, sve je to trebalo i sa stilskog gledišta srediti.

- Radi se o djelu koje donosi živu povijest i stoga je još otvorenije za polemike i pitanja. Svjedoci vremena i akteri su tu. Puno je podataka preuzeto iz dnevnih novina, neki podaci su bili nedostupni, a sigurno će ova knjiga izazvati interes za daljnja istraživanja, budući da je riječ o vrlo aktualnoj temi, naglasio je Biletić.

Biletić je uputio i na podnaslovno određenje – "Model društvene i vojne povijesti". O enciklopedijskoj sintezi koju su izradili – monografija je potkrijepljena s više od 2.000 referencija – Darko Dukovski kaže da je bila moguća unatoč ograničenju "žive povijesti" povezanom s nedostupnošću primarnih arhivskih izvora, primjenom drugih istraživačkih pristupa, posebno usmene povijesti, a svi autori su se složili da je "Istra ovim ozbiljnim pothvatom opet u nečemu – prva u nas".

Govoreći o nastanku ove knjige Darko Dukovski naglasio je da su on i njegov sin Vedran pripremali udžbenik vojne povijesti te da im je recenzent bio Dario Matika, s kojim se potom zbližio i sprijateljio i krenuli su s tom temom. Koristili su brojne izvore, bilo je teško pronaći pojedine podatke, a Matika se ovdje bavio vojnim operacijama, Vedran Dukovski civilnim sektorom, dok se Darko Dukovski pozabavio postrojbama. Svi oni su prikupljali svjedočanstva i izvore, te zahvaljujući Matiki dobili uvid u neke inače nedostupne dokumente koji su im uvelike pomogli u realizaciji ove knjige koja broji gotovo 800 stranica.

- Divim se Borisu kako je sve to uspio uskladiti, bilo je tu toliko materijala, trebalo je to jezično srediti, vidjeti da se nešto ne ponavlja, da nešto nije izostavljeno, a djelo je podložno kritici jer će jednoga dana doći i do novih istraživanja koja će možda promijeniti ovo što je do sada napisano, kazao je Darko Dukovski.

Mnoštvo podataka

Dario Matika rekao je da je vrlo ponosan na ovu knjigu, a i on je ponovio da nije bilo lako sažeti tolike podatke, posebice gdje su izvori bili nepotpuni ili neobjektivni, te da Istrani znaju čuvati svoj kraj i ne traže tuđi sjaj.

"Najveća je bitka kada se pobijedi bez ijednog metka" kazao je Matika dodajući i da su istarske postrojbe bile uzorne na ratištima.

Vedran Dukovski rekao je da ova knjiga može i ne mora biti kontroverzna, ali će sigurno izazvati i polemike i navoditi na razmišljanje.

Budući da nikada nije postojala slična knjiga o Istri i Domovinskom ratu, autori su izrazili zadovoljstvo učinjenim, ističući da su konzultirali sve dostupne izvore i da su im i novinski članci bili važan materijal.

Jedan posjetitelj se javio iz publike i rekao da je došao iz Slavonije samo za tu promociju te je pohvalio veliki trud i rad autora knjige i urednika, ističući da su napravili izniman posao, dok je dr. Oriano Bulić, također iz publike, rekao da su Istrani bili strašni borci oduvijek. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater