ZAGREB

Predstavljen zbornik radova "Pasionska baština Like"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zbornik radova s XII. međunarodnoga znanstvenog simpozija Pasionske baštine "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture - Pasionska baština Like", održana 2018. u Gospiću, predstavljen je u srijedu u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Gospićko-senjski biskup u miru  mons. Mile Bogović istaknuo je kako je povijest patnje hrvatskoga čovjeka na ličkom području urodila čvrstoćom i karakternošću naroda u Lici. U izlaganjima na simpoziju bio je naglasak na muci kao nepresušnom nadahnuću kulture, napomenuo je dodavši kako se u zborniku nalaze i tekstovi o glagoljici, književnosti ličkih pisaca, glazbi, likovnosti te povijesti i događajima u Domovinskom ratu.

Patnja i muka, naglasio je, stvaraju velika djela koja treba sačuvati u našoj memoriji. "Patnja je pravi pakao ako nema Krista i duha ljubavi", rekao je dodavši kako je ona svrhovita kad je prožeta ljubavlju. Ocijenio je da su mučenici snaga kršćanstva te dodao da se u razdobljima kad ponestane duha koji nas povezuje patnjom, društvo počinje raspadati.

Po biskupovim riječima na ličkom se području dogodila tragedija hrvatskoga naroda pa je još od kraja srednjega vijeka s ličkoga područja pometena većina stanovništva.

Poručio je kako treba sačuvati memoriju naše patnje te cijeniti one koji su svoj život žrtvovali za druge. "Također im treba vratiti dostojanstvo", napomenuo je dodavši kako to možemo učiniti tek onda kada one koji su "bačeni u smeće" pokopamo.

Zato se, istaknuo je, Bogović, zalažem za izgradnju Svehrvatskoga groba i Hrvatskoga križnog puta na kojem bi prva postaja ili Suđenje bila u Bleiburgu, postaja Smrti u Vukovaru, a Polaganje u Svehrvatskom grobu na Krbavskom polju.

Povjesničarka književnosti Hrvojka Mihanović-Salopek podsjetila je na historiografske tekstove u zborniku: Ivana Balte, Mije Korade, Ivana Missonija, Blanke Matković, Zvonka Martića, Mile Pecića, Ante Bežena, Mile Bogovića i Joze Čikeša.

Autori se bave, istaknula je, kućnim zadrugama ličkoga dijela Vojne krajine, pučkim misijama, misijskim djelovanjem kapucina u Lici, ratnim zločinima Jugoslavenske armije, poetikom otpora, patnjama u Domovinskom ratu, nacionalnim ozračjem Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, Svehrvatskim grobom i Hrvatskim križnim putem te odnosom Domovinskoga rata i teologije.

Napomenula je kako u književnom dijelu zbornika pišu Vesna Badurina Stipčević, Tanja Kuštović i Mateo Žagar, Andrea Radošević i Marinka Šimić, Jasminka Brala-Mudrovčić, Marija-Ana Durrigl, Željko Vegh, Vesna Grahovac-Pražić, Josip Bratulić, Ljiljana Sabljak, Ivana Sabljak, Hrvojka MIhanović-Salopek i Antonija Zaradija Kiš.

Podsjetila je i na to da se autori bave pasionskim tekstovima u ličkom glagoljskom zborniku, jezičnim usporednicama u glagoljskim misalima, Kolunićevim propovijedima, Sertićevom "Mukom", prenjima kao korizmenim propovijedima, kultom težačkoga života kod Šime Starčevića, "Križnim putem" Mateše Antuna Kuhačevića, Franom Biničkim, Budakovim pripovjetkama, pasionskim temama pjesnika Milana Pavelića te djelom Marije Agneze Pantelić.

Muzikologinja Rozina Palić-Jelavić istaknula je kako u glazbenom dijelu radova Gorana Doliner piše o crkvenom pučkom pjevanju, Rozina Palić-Jelavić o odjecima zrinsko-frankopanskih tema u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu, Franc Križnar o orguljašu Serafinu Vilharu Kalskom, Miroslava Hadžihusejnović o kordunskom Uskrsu, Joško Ćaleta i Ivan Buljan o pučkoj korizmenoj tradiciji u Lici te Anđelko Kaćunko o crkvenom pjevanju u župi Sv. Stepana u Kompolju.

Stjepan Pepeljnjak istaknuo je kako o likovnosti piše Ljiljana Domić, koja se bavi velebitskim Mirilima i križnim putovima, Antonija Došen o ličkim crkvama te Mladen Ibler o slikarici Zdenki Sertić.

Zbornik Pasionske baštine "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture - Pasionska baština Like" (575 str.), koji je uredio Jozo Čikeš, podijeljen je na pet poglavlja: Povijesni tijekovi - Domovinski rat, Književnost, Glazba, Likovnost te Zapisi oko simpozija u kojima Smiljana Šunde objavljuje svoj lički putopis "Oj, ti vilo Velebita", a Stjepan Pepelnjak objavljuje foto-zapis sa simpozija.

Zbornik je objavila Udruga Pasionska baština.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini