ZAGREB

Pippo Delbono s predstavom "Sreća" gostovao u HNK-u Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostilo je u nedjelju kazališnu skupinu redatelja i glumca Pippa Delbona, koja je s predstavom "Sreća" nastavilo program Festivala svjetskog kazališta 2020., kao prvo veliko međunarodno gostovanje u tome teatru nakon ponovnog otvaranja.

Festival svjetskoga kazališta 2020. otvoren je 6. veljače predstavom "Sopro" Tiaga Rodriguesa, te se nastavio 7. i 8. veljače predstavama "Napamet" (By Heart) koje su izvedene u Hrvatskome državnom arhivu, nakon čega je pandemija zaustavila sva međunarodna gostovanja.

Nakon osam mjeseci stanke, Festival je nastavljen u nedjelju, 27. rujna, predstavom "Sreća" talijanske kazališne skupine glasovita kazališnog i filmskog redatelja i glumca Pippa Delbona, koja je prikazana pred punim gledalištem popunjenim prema epidemiološkim mjerama.

Pippo Delbono svjetsku je slavu postigao svojim poetskim, a istodobno angažiranim predstavama koje se bave temama ljubavi, smrti, migranata, nejednakosti. U Hrvatskome narodnom kazalištu prije pet godina režirao je predstavu "Evanđelje" koja je bila izvedena više od sedamdeset puta u gotovo svim europskim zemljama.

"Sreća" je dirljiv oproštaj s njegovim glumcem Bobom kojeg je hrvatska publika imala priliku vidjeti u različitim predstavama. Koristeći osobne ispovijesti, popularne predstave, prizore s klaunima, plesne točke, Delbono je u ovoj posebnoj večeri izazvao oduševljenje publike koja je ansambl nekoliko puta pozivala na pozornicu.

"Čini mi se iznimno važnim da smo uspjeli u ovim okolnostima nastaviti s Festivalom svjetskoga kazališta kao što mi se jednako značajnim čini da smo uspjeli nakon šest mjeseci od početka pandemijske krize organizirati međunarodno gostovanje. To je i prvo veliko međunarodno gostovanje nekog kazališta u Hrvatskoj u ovom vremenu", rekla je tim povodom intendantica Dubravka Vrgoč.

"Drago mi je da je riječ o teatru Pippa Delbona koji je prije nekoliko godina predstavom 'Evanđelje', rađenom u koprodukciji s našim teatrom, 'osvojio' doista cijeli kazališni svijet na mnogobrojnim europskim i svjetskim pozornicama. Predstava 'Sreća', izvedena u nedjelju navečer, u programu FSK-a dirljivo je svjedočanstvo o snazi teatra da progovori u najkritičnijim vremenima o onim pitanjima koja nas tište i koja određuju naše sudbine", dodala je.

Festival svjetskoga kazališta nastavlja se već 12. listopada predstavom "Sylvia" koja je posvećena slavnoj Sylviji Plath u produkciji Cie Artara iz Bruxellesa i režiji Fabricea Murgije, nakon čega će 31. listopada gostovati predstava "Obitelj" švicarskog redatelja Mila Raua, a najavljen je i dolazak belgijske plesne kompanije Peeping Tom s predstavom "Dijete".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom