VARAŽDIN

Otvorenjem izložbe u Varaždinu, počeo festival animiranog filma Vafi&Rafi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Otvorenjem izložbe "Studentski bubregi" autorskog tima LIGO i predstavljanjem udruge "Kuća kreativnih inovacija" u ponedjeljak je u varaždinskom Centru za mlade počeo 11. Vafi & Rafi - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih.

Organizatori, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova Art-kino iz Rijeke, zbog specifične situacije uzrokovane virusom Covid-19, pripremili su koncept ovogodišnjeg festivala drugačiji od dosadašnjih.

TV emitiranje umjesto kino projekcija

Po prvi put mladi animatori neće gostovati u Varaždinu, a kino projekcije zamijenit će televizijsko emitiranje od 4. do 7. lipnja na RTL Kockici, RTL Playu, VTV televiziji. MagicNET-u i Prvoj školskoj televiziji, kao i putem Kanala Ri.

Nikad dosad festival nije počeo izložbom, a za ovu prvu zaslužne su tri studentice animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu:Katarina Zidar, Morana Bunić i Karla Skok. Upravo je Karla objasnila "zašto bubregi, a ne bubrezi".

„Malo igra riječi, nismo se htjele podrediti nego smo htjele da bude više - ono naše, a likove zovemo bubregi jer su im glave u obliku bubrega“, rekla je Skok.

Djevojke se na toj izložbi predstavljaju s 23 ilustracije, od ukupno 200-tinjak koliko su ih dosad izradile i objavile na društvenim mrežama.

Kuća kreativnih inovacija, u kojoj djeluju mladi varaždinski kreativci čija je želja aktivno sudjelovati u djelovanju lokalne zajednice, okupljenima je prezentirala svoje vještine te najavila radionice koje će održavati tijekom ljeta.

Ove je godine za Vafi & Rafi pristigao rekordan broj filmova, njih više od tisuću iz 85 zemalja, a festival će se realizirati u tri dijela; VAFI sekcija, filmovi koje su radili djeca i mladi, bit će održana od 1. do 7 lipnja, dok će RAFI sekcija u Rijeci, odnosno filmovi odraslih autora za djecu i mlade, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu, biti realizirani na jesen.

Zemlja partner ove je godine - Irska

Selektori Festivala odradili su višemjesečni posao pregledavanja svih pristiglih filmova, a one u Rafi sekciji ocjenjivala je i Dubravka Kalinić Lebinec, jedna od osnivača VANIMA-e, koja je istaknula da je stiglo oko 600 filmova koje su radili odrasli za djecu i oko 400 filmova djece autora.

"Prepoznaju se filmske crte naroda i kod jednih i kod drugih i to je jako zgodno uspoređivati. U filmovima djece jedan dio tema je sličan, a to su uglavnom svemirci i čudovišta, ali se izuzetno razlikuju, što znači da ne kopiraju odrasle i prijatelje, nego rade svoje filmove", kazala je Kalinić Lebinec.

Zemlja partner ovogodišnjeg Vafi & Rafi festivala je Irska, pa će se sličan festivalski koncept sredinom lipnja realizirati i u toj zemlji, uz prikazivanje nastalih reportaža i dijela filmova s Vafi & Rafi festivala.

Uz brojne Varaždince, otvorenju izložbe, ujedno i festivala koji će potrajati do 7. lipnja, nazočili su u gradonačelnik Ivan Čehok i njegova zamjenica Sandra Malenica.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum