RIJEKA

Otvorena Kazališna galerija "Zajc" riječkoga HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova Kazališna galerija "Zajc", koja se nalazi na dvjema stepeništima koja vode do galerije na najvišem dijelu gledališta zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, otvorena je u utorak.

Simboličnim presijecanjem vrpci na ulazu galeriju su otvorile najmlađa i najstarija glumica ovoga kazališta, Cvita Vidučić i Neva Rošić.

Riječ je o dvjema krakovima bočnih stubišta kazališta, s najvišom točkom nazvanom Vidikovac Klimt, jer se ta etaža nalazi u neposrednoj blizini stropa sa slikama Gustava Klimta. 

Uzduž stepenica su dokumenti i drugi materijal koji prikazuju povijest riječkoga kazališta, plakati predstava, fotografije glumaca na sceni, notni zapisi i dijelovi scenografija. Na najvišoj etaži, pokraj galerije, izloženi su kostimi i rekviziti iz niza predstava.

Vrijedna novost riječkoga kazališta je i mali scenski prostor nazvan "Zajčić" na toj, najvišoj etaži. To je bivša tonska soba u kojoj je uređeno malo gledalište s 24 mjesta, pozornicom i pultom za upravljanje rasvjetom.

Namjera je pružiti mogućnost djeci i mladima da upravljaju rasvjetnim elementima i tako se upoznaju s oblikovanjem svjetla u kazalištu, rekao je intendant Marin Blažević. 

Istaknuo je da se ovaj HNK, uz produciranje predstava, učestalo bavi onime što mu nije primarna zadaća. "Radimo ono što se ne očekuje od nas, otkrivamo nova područja i nove izazove", rekao je i naveo da su to: Riječko kazalište mladih Kamov, niz aktivnosti u programu razvoja publike, snimanje CD-a za strane izdavače ili ekstenzivan simfonijski program i na kraju ova Kazališna galerija.

 Autorica i kustosica izložbe Katarina Mažuran ustvrdila je da je riječko kazalište specifično po mnogim elementima, kao što je činjenica da je imao slike Klimta prije kazališta u Beču, da je otvoreno prije zagrebačkog kazališta kao tada vrlo luksuzan objekt, da je izgrađen na nasutom kopnu, gdje je nekad bilo more.

No, riječko kazalište najviše odlikuje poseban odnos s publikom te smo na temelju toga osmislili postav ove izložbe. S publikom je uvijek živa komunikacija pa je i ovaj postav zrcaljenje istine o kazalištu kroz različita očišta, naglasila je Mažuran.

Pročelnik odjela riječke Gradske uprave za kulturu Ivan Šarar podsjetio se kako je sudjelovao u prvotnoj ideji da se bočna stubišta HNK na neki način iskoriste.

Ideja je krenula od ateljea kazališnog fotografa Damira Šokčevića na dnu jednog od krakova stubišta, rekao je. "Pokazalo se da i ova najmastodontskija institucija može biti fleksibilna i spremna na intervencije. Ovo je najbolji 'Zajčev' covid proizvod", ustvrdio je Šarar.  

Uz Blaževića i Mažuran, koncept je osmislio Alan Vukelić, upravitelj tehnike HNK. Autor izložbenog prostora vezanog uz scenografiju je Stjepan Buković, autorica scenografskog dijela Manuela Paladin Šabanović a malog kazališta "Zajčić" Alan Vukelić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.

Tjedno radno vrijeme galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građane i sve ostale informacije objavljivat će kazalište svakog ponedjeljka. 
 


Podijeli: Facebook Twiter