BEOGRAD

Otvorena izložba Skuplture u kamenu Petra Hranuellija u Beogradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


izložba Skulpture od kamena hrvatskog kipara Petra Hraniellia otvorena je u četvrtak navečer u Beogradu, u nastojanju da se potakne regionalna kulturna suradnja, rekli su organizatori.

Izložbu su organizirali Hrvatski kulturni centar (HKC) i Galerija 73 uz potporu hrvatskog veleposlanstva u Srbiji.

Ovo je još jedna prilika da pokažemo koliko je kulturna suradnja važna u odnosima dviju zemalja, rekla je dužnosnica u veleposlanstvu Maja Bogdan.

Izložene su 23 skulpture nastajale u razdoblju od 2017. do danas i predstavljaju retrospektivu i osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se Hranuelli bavio prethodnih godina.

Skulpturama izloženim u Galelriji 73, koja u svom programu nastoji okupiti što više umjetnika s prostora bivše Jugoslavije, Hranuelli je ponudio objedinjeno bogato skulptorsko naslijeđe, počevši od svog rodnog Brača, Like do umjetničke kolonije u selu Tamnjanica na jugoistoku Srbije.

"Autor kao da želi pokazati da Venera može biti i zagrebačka i sićevačka i prilepska i lička, a da nešto mekano i nježno leži u gotovo svakom kamenu i, zarobljeno, čeka da se pokaže", piše u katalogu izložbe.

Većina radova prikazanih u Galeriji 73 nastali su u Tamnjanici gdje je Hranuelli radio u specifičnom crvenom kamenu iz Sićevačke klisure. Velik broj skulptura izrađen je i u čuvenom mramoru iz Prilepa u Makedoniji. 

Petar Hranuelli rođen je u Supetru na Braču 1975., živi u Zagrebu i stvara na svim prostorima bivše Jugoslavije.

Izlaže od 1994. godine i dosad je imao 55 samostalnih i 107 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Brojna njegova dije nalaze se u stalnim postavima muzeja, galerija i privatnih kolekcija od Hrvatske i Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Italije, Austrije, Srbije, Slovenije, Turske, Engleske, Crne Gore, Španjolske, Kalifornija, Čilea do Švicarske.

Izložba u Beogradu bit će otvorena do 23. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum