U GRADSKOJ GALERIJI PULA

OTVORENA IZLOŽBA DUŠKA ŠIBLA: Rani i recentni radovi osebujnog umjetničkog svijeta poznatog slikara

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Duško Šibl i njegovi radovi (Snimio: Dejan Štifanić)

Duško Šibl i njegovi radovi (Snimio: Dejan Štifanić)


Izložba Duška Šibla otvorena je u sklopu Sa(n)jma knjige u Istri u Gradskoj galeriji Pula.

- Jako je lijepo da se ponovno otvara izložba i da se opet spominje Art zona Kandler. Posebno mi je drago imamo tako vrijednu izložbu. Šteta što Sa(n)jam knjige ne traje 365 dana godišnje, kazao je Eros Čakić, voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule, u ime domaćina prilikom otvorenja ove izložbe koja je okupila brojnu publiku.

Ponovno izložba

Emina Popović Sterpin, glavna producentica Sajma knjige u Istri, istaknula je da se dugo nije dogodilo da imaju takvu izložbu, a posebno je važno što se ovdje prikazuju autorovi radovi iz prve faze, ali i recentni radovi.

- Ovi radovi pokazuju jednu posve novu fazu, a važna je činjenica da su prikazani radovi iz najranije faze, da je tu prisutno i suho slikarstvo, te da se autor vraća naraciji, likovima koji imaju svoje odnose i razigranost, kazala je Popović Sterpin.

- Slikarski svijet Duška Šibla sve je samo ne jednostavan i površinski dopadljiv. U toj velikoj sintezi motiva ljudskog tijela/ akta i ljubavnog zagrljaja, pokreta i plesa često se plače, a umjesto veselja i bezbrižnosti osjećamo bol. To nije veselo salonsko slikarstvo koje emanira hedonistički vitalizam, kako bi jedan dio kritike to uporno htio sugerirati, kazala je Iva Korbler, ističući da se u nekim radovima grad pretvara u pozornicu.

Njegovi kolaži, pak, imaju veliku snagu, a umjetnost je očaravajuća.

Bogat životopis

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu, gdje je 1977. na Filozofskom fakultetu diplomirao komparativnu književnosti i povijest umjetnosti.

Slikarstvo diplomira pet godina kasnije u Londonu, u Byam Shaw School of Art, iako ga je upisao samo kako bi produljio boravak u tom gradu u koji je otišao iz avanturističkih razloga. Poslijediplomski studij završio je na Royal College of Art 1986. godine. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Londonu, Sarajevu, Krku, Zadru i Splitu, a živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Prošle, 2020. godine bilo je punih četrdeset godina umjetničkog rada Duška Šibla, slikara koji je prešao put od ranih narativnih i ekspresionističkih radova do mnogima prepoznatljivih gestualnih figura.

- Što se mene tiče, mogu i druge godine slaviti 69 godina života i 41 godinu slikanja i zbroj je lijepih okruglih 110, izjavio je autor u jednom intervjuu, dok je preksinoć samo kratko rekao da je izložba otvorena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter