SPLIT

Otvoren 14. Festival mediteranskog filma Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatskom premijerom nagrađivanoga turskog filma "Još jedan dah" i premijerom kratkog filma "Split" redateljice Renate Poljak počeo je u četvrtak navečer u splitskome Ljetnom kinu Bačvice 14. Festival mediteranskog filma Split.

Festival je otvorio gradonačelnik Ivica Puljak koji je rekao da mu je posebno drago što se festival održao s obzirom na pandemiju, te je pozvao građane da ga sljedećih deset dana posjete. Najavio je da će Grad i dalje podržavati festival i istaknuo da je to jedna lijepa priča i prethodnog gradonačelnika koji je podržavao takve djelatnosti i zadržao javni prostor u kinu Bačvice.

"Grad će i dalje nastaviti ulagati u kulturu. Ja sam osobno preuzeo resor kulture da se bavim njome. Povezat ću stručnjake i ljude koji se bave kulturom, te dalje u nju ulagati", dodao je gradonačelnik Puljak.  

Direktor festivala Alen Munitić izjavio je kako mu je drago da uvijek imaju podršku Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra, Turističke zajednice i svih ostalih institucija koje stoje uz festival i koje im pomažu da svake godine mogu rasti iako je sada u nešto manjim kapacitetima.

"Bez obzira što je sve u manjim gabaritima, pripremili smo 35 filmova iz 19 zemalja, hrvatske premijere i čak jedna europska premijera tako da mislim kako će publika stvarno imati prilike uživati u filmovima", dodao je Munitić.

Redateljica Renata Poljak je u izjavi za medije rekla da je divno da film "Split" koji je snimljen u njezinu rodnom gradu otvara Festival mediteranskog filma Split, i to u najljepšem kinu što je izvrsno. Rekla je da je film intiman, radi se o rastanku koji se dogodio u Splitu nakon potresa i za vrijeme pandemije, kamera Borisa Poljaka je registrirala sve pore Splita i na neki način su na vizurama Splita radili priču o intimnom rastanku.

"Još jedan dah" je nagrađivani turski film o talentiranom reperu iz siromašne istanbulske četvrti koji želi postati glazbena zvijezda.

U programu festivala prikazuju se filmovi iz 18 zemalja, a u dugometražnom programu svi filmovi su ujedno i hrvatske premijere. U Splitu će se  premijerno u Europi, i tek nekoliko dana nakon svjetske premijere na Tribeca Film Festivalu, prikazati napeti grčko-nizozemski film "Bez kajanja". 

Ovogodišnji festival slavi raznolikost zemalja cijelog mediteranskog bazena, a splitska će publika među prvima vidjeti najbolje od aktualne mediteranske kinematografije. Program festivala se osim u Ljetnom kinu Bačvice održava i u Domu mladih na čijem će se platou prikazivati najbolje od međunarodnog kratkog filma, a riječ je o programu sa 16 naslova od 364 prijavljena.

Pobjedniku programa Ješke, u kojem se prikazuju kratki hrvatski filmovi, ove godine ide novčana nagrada od 14 tisuća kuna.
Zbog aktualnih epidemioloških mjera, kapacitet gledališta smanjen je na jednu trećinu kako bi se publici osigurala preporučena distanca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini