OSIJEK

Osijek: Počela Filmska RUNDA

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osijek je domaćin 7. Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkometražnog filma, koja se u organizaciji Umjetničkog Teatra to go održava 14. i 15. listopada u Kinu Urania.

Filmska RUNDA se dijeli na glavni i popratni program, a u glavnom programu tradicionalno već sedmu godinu zaredom imamo Studentsku i Festivalsku RUNDU, objašnjava Ines Jokoš, iz organizacijskog tima Filmske RUNDE napominjući kako je ovo prva godina u kojoj su ugostili i internacionalni filmski festival Cherry pop film festival i internacionalne kratke filmove.

Naime, festival je i započeo u petak popratnim programom Filmske RUNDE Cherry pop film festivalom nakon čega je uslijedila Prijemna RUNDA Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu čiji su studenti Sebastijan Borovčak i David Gašo iz Osijeka organizirali svoj dio programa.

Prijemna RUNDA specifična je po tome što se radi o filmovima s prijemnih ispita ADU-a u Zagrebu a čiji su autori sami smišljali, snimali i montirali filmove radi prijemnih ispita tako da gledatelji imaju priliku vidjeti njihove prve radove, rekao je Jokoš.

Također je novost ovogodišnjeg Festivala da će biti dodijeljena nagrada publike, odnosno gledatelji će odlučiti o najboljem filmu revije.

Matej Beluhan, pokretač Cherry Pop Film Festivala, predstavio je osječkoj publici probrane filmove koji u kontekstu audiovizualne umjetnosti promiču otvoreni dijalog o fenomenu ljudske seksualnosti.

Predstavljeni su filmovi “Tease” američke redateljice Neely Goniodsky, “Orange Peel” Isidore Vulić iz Srbije, film belgijskog redatelja Jérémyja van der Haegena “Stories Keep Me Awake at Night”, “Some Kind of Humanity” francuskog autora Rocka Brennera, film “Dustin” Naïle Guiguet također iz Francuske i danski film “I' ll Be Your Kettle” Tobiasa Ruda.

ADU je u maloj dvorani kina Urania prikazao filmove “Jel ti frka kad ti priđem”, dokumentarni film s kojim je Sara Alavanić pristupila prijemnom ispitu, igrane filmove “Noćna šihta” Luke Stjepanovića, “Ja i moja prijateljica” Petra Vukičevića, “Kože” Sare Grgurić, “Bis Morgen” Ivana Sučića, dokumentarni film “208-333” Mije Mihaljević, te eksperimentalni film “Ljudonekakva” Eve Šustar.

Na Festivalu se uz filmske projekcije održavaju i panel „profi amater“ i radionice, a financijsku podršku festivalu pružili su Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Zaklada Kultura Nova, Grad Osijek, Turistička zajednica Grada Osijeka i Osječko-baranjska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum