ZAGREB

Objavljena knjiga Aleksandra Mihalyija "Napetice iskosa, Glazba u doba hi-fia"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačka nakladnička kuća Durieux objavila je knjigu "Napetice iskosa, Glazba u doba hi-fia", opsežno izdanje sabranih tekstova o glazbi autora, voditelja i urednika Aleksandra Mihalyija.

Naslov se odnosi na činjenicu da je, kaže izdavač, glazbena scena, sudeći po teoretskim tekstovima i stilskoj ili žanrovskoj heterogenosti, toliko razjedinjena da gotovo blokira neopterećen pristup slušatelja, osim ekskluzivnog pristupa pojedinoj od prisutnih grupa.

"Pojednostavljeno rečeno: svaka od postojećih grupa ima svoju teoretsku logistiku koja je njoj posvećena te koja ignorira postojanje drugih. Unutar grupa, a pogotovo među grupama, postoji napetost koja se ili skriva ili naglašava", napominju u najavi novog izdanja.

Kako ističu, ova knjiga čitatelju ponajprije podastire izuzetno bogatstvo koje nam nudi suvremena glazbena scena u mogućoj  izgradnji i zadovoljenju nevjerojatnog dijapazona duhovnih potreba.

"Nikada se u povijesti pred nekim pojedincem nije nudilo slušanje suvremene glazbe s toliko divergentne glazbene scene: Bachove h-mol mise s Tonom Koopmanom, Einsteina na plaži Philipa Glassa, uz režiju Roberta Wilsona i glazbovanje njegovog ansambla, In vain Georga Friedricha Haasa uz Bečki Klangforum ili vokalno glazbovanje Ami Yoshide", napominju.

Tu knjigu smatraju i svojevrsnim vodičem koji će zainteresiranom pomoći da dobije uvid u zbivanja, upozna glavne protagoniste i, na kraju, preporuke za slušanje, gledanje i čitanje onoga što se nudi u pojedinim vrstama izražavanja.

"Napisano nije protiv ičega, već je za afirmiranje, stvaranje reda i bržeg pristupa glazbenoj sceni danas", ističu.

Aleksandar Mihalyi (Zagreb, 1949.) dugogodišnji je urednik diskofilskog časopisa WAM. Dvanaest godina uređivao je i bio voditelj autorskih emisija o suvremenoj glazbi na Trećem programu Hrvatskog radija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of