JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH MISLILACA

"NIJE KRIV!": Akademija svega u Balama rehabilitirala Sokrata

U organizaciji Tomislava Pavleke, ugostitelja i performera, čovjeka koji je u rovinjskom zaleđu napravio malu oazu za umjetnike i slobodoumne ljude oko svoje Akademije svega, simbolično je nakon projekcije snimke predstave "Suđenje Sokratu" rehabilitiran slavni starogrčki filozof

Prizor rehabilitacije Sokrata u Župnom dvoru u Balama

Prizor rehabilitacije Sokrata u Župnom dvoru u Balama


"Sokrat nije kriv", odlučilo je sudsko vijeće na čelu sa Solomonom koje je za tu prigodu okupljeno u dvorištu Župnog dvora u Balama. U organizaciji Tomislava Pavleke, ugostitelja i performera, čovjeka koji je u rovinjskom zaleđu napravio malu oazu za umjetnike i slobodoumne ljude oko svoje Akademije svega, simbolično je nakon projekcije snimke predstave "Suđenje Sokratu" rehabilitiran slavni filozof.

Rajski vrt

Dvorište Župnog dvora pretvoreno je u "Rajski vrt" akcijom mladih umjetnika početkom ovog ljeta u sklopu projekta "Žuta kuća" Akademije svega. U tom rajskom vrtu okupilo se petnaestak gledatelja, namjernika i slučajnih prolaznika, uz sedmero članova tzv. sudskog vijeća, kako bi prisustvovali najavljenom činu rehabilitacije starogrčkog filozofa Sokrata.

Ova rehabilitacija događa se 2421 godinu nakon što je Sokrat, jedan od najutjecajnijih mislilaca u povijesti, osuđen na smrt 399. godine prije Krista. Sokrat je začetnik prve kritike demokracije, ideje o slijepom vjerovanju i od njega, sve do renesanse, proteže se ideja o ispravnosti, pravdi i slobodi ljudske misli i govora.

- Događaj sam zamislio kao komentar na trenutnu situaciju ne samo u turizmu, kojim se bavim i od njega živim već dulji niz godina, već i kao komentar na kompletnu situaciju u svijetu, kaže Pavleka.

Prisutni su prvo pogledali projekciju snimke predstave "Suđenje Sokratu" s Ljubom Tadićem u glavnoj ulozi, u kojoj su čuli, neki prvi put, napad na Sokrata i njegovu obranu, a potom su bili pozvani sudjelovati u vijećanju "sudskog vijeća" na temu: treba li Sokrata rehabilitirati?

Sudsko vijeće

To tzv. sudsko vijeće bilo je sastavljeno od gostiju, članova Akademije svega i drugih, koji su se uživjeli u povijesne likove Homera i Ksantipe, potom u neimenovane dobrohotne Sokratove štovatelje, a predsjednik tog sudskog vijeća bio je Solomon (Krešimir Božić) jer za tu priliku trebalo je "angažirati" suca nad sucima.

U ovoj naoko šaljivoj atmosferi, sudsko vijeće uspjelo je navesti prisutne na diskusiju i na razmjenu mišljenja o temi svetog buntovništva i slobode mišljenja, a to je završilo demokratskim odlučivanjem svih prisutnih o Sokratovoj krivnji.

Uz samo nekoliko protivnika, okupljeni su odlučili da Sokrat nije kriv, što je na koncu obznanio i predsjednik sudskog vijeća Solomon.

"Kako demokracija nije metoda izvrsnosti, već metoda zadovoljavanja najvećeg broja ljudi, a kao što je Huxley davno pronicljivo zamijetio da će savršena diktatura izgledati kao demokracija - zatvor bez zidova gdje zatvorenici nikad ne pomišljaju na bijeg, sistem ropstva gdje će, zahvaljujući konzumerizmu i industriji zabave, robovi voljeti svoje ropstvo.

Zadržali smo srednjovjekovne obrasce gluposti, samo smo ih obukli u novo ruho: npr, ne gore više vatrene lomače, ali medijske su dovoljno učinkovite za današnjeg čovjeka.

Ipak, sa sviješću, vratit ćemo se prirodi – svojoj unutrašnjoj i onoj vanjskoj, vratiti se toj prirodnoj harmoniji u kojoj, poput djeteta, životari zaboravljeno biće, koje smo potisnuli i postali jedini destruktivni organizam na Zemlji jer nas je pretrpani sadržaj vlastitih umova udaljio od nas samih. Hipnoza nije ništa manja nego li što je bila u davninama. Osobno ne vjerujem da je moderni čovjek, čak nit kao kritična masa, spreman na taj kvantni skok, a evolucija koja jest temeljena na svijesti je zanemarivo mala i ne treba ju niti spominjati, niti računati na nju", kaže Gordan Nia iz Akademije svega.

Ovo je bio samo jedan u nizu događaja koje Tomislav Pavleka svakog ljeta donosi Balama i njegovim gostima uz pomoć svoje družine Akademije svega.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum