REAKCIJA NA ODLUKU ISTARSKE ŽUPANIJE

NEZAVISNOM KULTURNOM SEKTORU ZAISTA JE UGROŽENA EGZISTENCIJA: "Zbog nereguliranog statusa freelencera u kulturi živimo i radimo bez ikakve ekonomske, socijalne i zdravstvene sigurnosti"

| Autor: Zoran ANGELESKI

Taj je iznos zajamčen svim radnicima koji su dobili prekid radnog odnosa te se mogu prijaviti na HZZ i dobivati spomenutu naknadu kao nezaposlene osobe * Zbog nereguliranog statusa freelencera u kulturi, ne samo sada, nego i inače, živimo i radimo bez ikakve ekonomske, socijalne i zdravstvene sigurnosti, iako se svaki naš honorar oporezuje za zdravstvena i mirovinska davanja

Nakon obustave Javnog natječaja za financiranje Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2020. godinu, Kristina Nefat i Irena Boljunčić Gracin su u ime nezavisnih kulturnih djelatnika i umjetnika Istarske županije - koji nisu zaposleni, koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove i nisu samozaposleni - poslali priopćenje na adresu pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice.

- Istra - regija kulture. Tako započinje još uvijek važeća Istarska kulturna strategija. Kriza izazvana pandemijom COVID-19 pogodila je i cijeli kulturni i kreativni sektor, čija se uloga još jedanput pokazala od temeljne važnosti u društvu. Najugroženiju skupinu čine umjetnici i kulturni radnici koji su freelanceri, odnosno oni koji nisu u radnom odnosu. Zbog nereguliranog statusa freelencera u kulturi, ne samo sada, nego i inače, živimo i radimo bez ikakve ekonomske, socijalne i zdravstvene sigurnosti (iako se svaki naš honorar oporezuje za zdravstvena i mirovinska davanja). Hrvatskom, a tako i istarskom nezavisnom kulturnom sektoru zaista je ugrožena egzistencija, ističu u uvodu.

- Nezavisni kulturni sektor u Istri bitno doprinosi dinamici kulturne ponude u Istri. Godinama nas se već u Istri usmjerava da svoje programe prilagodimo i usmjerimo ka kulturno turističkim potrebama, da obavljamo sve te komercijalne poslove kako bi preživjeli i kako bi tim radom mogli stvarati onu pravu umjetnost i kulturu za koju nikad novaca nema. Vjerujemo da se upravo i zbog našeg rada, turistički sektor još više razvio i postavio ljestvicu kvalitetnih turističkih proizvoda te je i to jedan od motiva dolaska gostiju u našu regiju, kažu i nastavljaju.

- Još bi možda nekako i preživjeli dva-tri mjeseca u kojem zbog općeg stanja ne možemo raditi. Ali, ono čime se mi u Istri susrećemo posljednjih dana, je otkazivanje svih kulturnih događaja koji imaju veze s turizmom sve do kraja ove turističke sezone. Nama je sada sasvim jasno da će cijela ova godina za nas biti kriza, da nećemo moći ostvariti ikakve prihode i kad sama zdravstvena i socijalna kriza prođe, ističu.

- Nezavisni kulturni sektor uvijek je bio solidaran s društvom, ali sada svi moramo biti solidarni i odgovorni da preživimo krizu, ali i da umanjimo ekonomske posljedice koje nas čekaju u narednom razdoblju. Ne možemo sada samo spašavati kulturne institucije, a nezavisni sektor ignorirati. Potrebno je osigurati minimalnu razinu podrške i financijske stabilnosti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater