RIJEKA

Najbolja predstava riječkoga HNK prošle sezone "Kralj Edip"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Igrano-lutkarska predstava "Kralj Edip" najbolja je predstava u cjelini Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020, objavilo je u petak to kazalište.  

O nagradama za najbolja umjetnička ostvarenja riječkoga HNK šestu godinu za redom odlučuje publika.

Predstava "Kralj Edip" po Sofoklu, u prilagodbi i režiji Luciana Delprata, nastala je u suradnji HNK Ivana pl. Zajca i Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Nagrađena je i kao najbolja predstava Hrvatske drame prošle sezone.

Najbolji koncert sezone je Mahlerova Druga simfonija "Uskrsnuće" pod ravnanjem Philippa von Steinaeckera u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra i Riječkog opernog zbora te Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a. 

Za najbolja glumačka ostvarenja Hrvatske drame nagrađeni su Olivera Baljak za ulogu Živke Popović u predstavi "Gospođa ministarka" i ulogu Mamme Flore u predstavi "Vježbanje života – drugi put" te Edi Ćelić za ulogu Avijatičara u predstavi "Mali princ".

Najbolja predstava Talijanske drame je "Il bonsai ha i rami corti (Bonsai ima kratke grančice)" Serene Ferraiuolo i Giuseppea Nicodema u režiji Giuseppea Nicodema.

Najbolje uloge u ansamblu Talijanske drame, po ocjeni publike, ostvarili su Serena Ferraiuolo za ulogu Stefanije Laganini u predstavi "Bonsai ima kratke grančice" i ulogu u "Deset minuta do kraja svijeta" u omnibusu "Prva komedija" te Giuseppe Nicodemo kojem za uloge Bruna, Mladog Francovicha i D’Annunzija u predstavi "Vježbanje života – drugi put" i za ulogu Poslovnog čovjeka u predstavi "Il piccolo principe (Mali princ)".

Najbolja predstava u opernom programu, po odluci riječke publike je predstava "Madama Butterfly" Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Dražena Siriščevića. Anamarija Knego je za uloge Cio-Cio-San u predstavi "Madama Butterfly" i Kleopatre u predstavi "Julije Cezar u Egiptu - iznova" nagrađena za najbolju žensku, a Giorgio Surian za ulogu Scarpije u operi "Tosca" za najbolju mušku opernu ulogu.   

Najbolja je baletna predstava, ocijenili su gledatelji, "Plamteća voda" na glazbu Juliena Tarridea, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Nagrađeni baletni umjetnici su Tea Rušin za vodeću ulogu u predstavi "Čipka" i dominantnu umjetničku razinu izvedbenosti u predstavi "Plamteća voda" te Tilman Patzak, za ulogu Orašara u baletu "Orašar" i dominantnu umjetničku razinu prisutnosti u predstavama "Čipka" i "Plamteća voda".

Nagradu publike za najbolju ulogu u mjuziklu dobila je Elena Brumini za ulogu Evite u mjuziklu "Evita", a nagradu za najbolje ostvarenje gostujuće umjetnice odlazi Nevi Rošić za uloge Neve Rošić i Mafalde u predstavi "Vježbanje života – drugi put".

Nagrade se zbog epidemiološke situacije neće uručivati na svečanosti, kao proteklih godina. U subotu 21. studenoga, prigodom Noći kazališta, uručit će se nagrade, odnosno plakete samo najboljima u programu Baleta, te nagrada najboljoj gostujućoj umjetnici.

Nagrade za najbolja ostvarenja u Operi, kao i za najbolji koncert, uručit će se 27. studenog, nakon simfonijskog koncerta "Musorgski, Čajkovski", a nagrade za najbolja ostvarenja Hrvatske i Talijanske drame, kao i ona za za najbolju predstavu u cjelokupnoj prošlosezonskoj produkciji HNK Ivana pl. Zajca te najbolju ulogu u mjuziklu dodijelit će se nakon premijere predstave "Decameron" u novom terminu početkom prosinca. Ova predstava trebala se premijerno izvesti 20. studenoga, ali je odgođena premijera zbog bolesti Covid-19 u ansamblu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter