SPLIT

Nagradu Radoslav Putar dobila Lana Stojićević

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U splitskom Salonu Galić u četvrtak navečer održana je izložba finalista i dodjela prestižne nagrade Radoslav Putar za najboljeg mladog likovnog umjetnika u Hrvatskoj, a osvojila ju je Lana Stojićević.

Finalisti nagrade Radoslav Putar 2021. bili su Zagrepčani Vitar Drinković i Jelena Lovrec, Šibenka Lana Stojićević i Ivana Tkalčić iz Siska.

Lana Stojićević diplomirala je slikarstvo 2012. na splitskoj Umjetničkoj akademiji, gdje danas radi kao asistentica, vanjska suradnica, na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Od 2011. godine izlagala je na velikom broju izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a za svoj je umjetnički rad primila više nagrada, nominacija i priznanja. Radovi joj se nalaze u više javnih i privatnih zbirki.

Najčešće se izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Tematski njezini radovi reflektiraju tipične simptome društvenih promjena, naročito u regiji u kojoj živi, gdje se turizam, urbanistička izgradnja i "apartmanizacija" nekontrolirano i divlje šire, utječući na promjenu kulturnih, društvenih ekonomskih i ekoloških odnosa.

Izložbu, koja će ostati otvorena do 3. srpnja, i dodjelu nagrade organizirao je Salon Galić, Institut za suvremenu umjetnost Zagreb i Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split.

Godišnja nagrada za najboljeg likovnog umjetnika ili umjetnicu u Hrvatskoj do 40 godina starosti Radoslav Putar dodjeljuje se od  2002. godine. Nagrada je dio međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada u 12 europskih država. Osnovao je Institut za suvremenu umjetnost. 

Ove godine se navršava 20. godišnjica Nagrade i 100. godišnjica rođenja Radoslava Putara. U natjecanjima Nagrade Radoslav Putar do sada je sudjelovalo više od 600 umjetnika i kustosa, a u finalu 82 umjetnika i 85 članova žirija.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater