ZAGREB

Na Festivalu Piano nastupit će svjetska glazbena zvijezda Tiffany Poon

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni pijanistički Festival Piano3 održat će se od 4. listopada do 22. studenoga u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu, na kojem će nastupiti i svjetska glazbena zvijezda Tiffany Poon, koja će prvi put zasvirati pred hrvatskom publikom, najavljeno je u utorak.

 Festival je utemeljio i umjetnički ga vodi istaknuti hrvatski pijanist i glazbeni pedagog Srđan Čaldarović, zamislivši ga kao međunarodnu platformu za prezentaciju, promociju i njegovanje pijanističke glazbene umjetnosti. 

 Pomno izabran festivalski repertoar, u utorak 4. listopada, otvorit će mladi Zagrepčanin Petar Klasan, jedan od najdarovitijih glazbenika svoje generacije, koji je svoje klavirsko umijeće s najvišim ocjenama usavršio na cijenjenom Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču. 
 Druga večer festivala, srijeda 26. listopada, ugošćuje po prvi put u Hrvatskoj, svjetsku pijanističku zvijezdu, osebujnu Kineskinju sa stalnom američkom adresom, Tiffany Poon, koja je sa samo osam godina primljena na slavni Juilliard. 
 Ta pijanistica, osim gomile profesionalnih uspjeha i nagrada, jedna je od najaktivnijih influencerica u vodama klasične glazbe. Na Festivalu Paino3 svoje će virtuozno klavirsko umijeće demonstrirati sonatama rokoko stila jednog od najvećih talijanskih majstora čembala D. Scarlattija, Beethovenovom 'Sonatom u A duru' posvećenom Josephu Haydnu te Schumannovom 'Kreislerianom', vrhuncem njegove ezoterije i svjedočanstvom ljubavi prema Clari Wieck. 
  Treći koncert Festivala Piano3 je u srijedu, 9. studenoga, a nastupit će češka pijanistica Jitka Fowler Frankova koja je klavir magistrirala na Sveučilištu u Grazu, a doktorirala u američkom Houstonu. Izvest  će 'rapsodiju bezvremenskih djela klasične glazbe', između ostalog Mozartovu 'Sonatu u B duru', koncertnu etidu B. Smetane 'Na brehu morskem', Chopinove razigrane 'Tri mazurke', 'Sjećanja op 6' V. Novaka, kompoziciju 'Ricercare' B. Šipuša i druge... 
  'Zadnji stavak' Festivala Piano3, u utorak. 22. studenog, odsvirat će renomirani hrvatski pijanist Marijan Đuzel, koji je svoja znanja usavršio na Koninklijk Conservatoriumu u Bruxellesu, zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Puli.
 Ulaznice za pojedinačni koncert mogu se kupiti online na www.lisinski.hr ili na blagajni Koncertne dvorane Lisinski, naveli su organizatori. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom