U GALERIJI HUIU

Multimedijalni projekt "Spekulativni hibridi" Lavoslave Benčić: KAKO POPRAVITI SVIJET KOJI JE OTIŠAO U KRIVOM SMJERU

Benčić je po naobrazbi inženjerka i menadžerica multimedijske produkcije te magistrica medijskih umjetnosti i praksi, a mnogobrojna znanja i iskustva stekla je koncipiranjem i provedbom medijskih projekata

| Autor: Mladen RADIĆ


U Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika predstavljen je multimedijalni projekt "Spekulativni hibridi" pulske umjetnice Lavoslave Benčić.

Evolucija

- Izložba se donekle bavi evolucijom općenito. Kad kažemo spekulativni znači da razmišljam o svemu što sam ovdje izložila. Nikoga ne silim, nije to nešto što se stvarno može desiti nego samo razmišljam o tome, a hibridi su zato što svaki od ovih radova ima više nekih elemenata pa na površini izložaka rastu neke druge biljke koje proizvode zvukove uz našu intervenciju, gljive koje daju električne signale kada ih dodirujemo i puštamo neku vlagu... Sve to mogu nekada biti neki pristupi kako ovaj svijet koji je, što se tiče prirode, otišao u krivom smjeru, popraviti i vratiti natrag i to koristeći biljke, ove najprimitivnije vrste – gljive, mahovine i korov.

To je ono najosnovnije što bi možda moglo početi popravljati ove greške koje su učinjene, kaže autorica koja je sve to idući dan objasnila i učenicima i učenicama Tehničke škole i Gimnazije, a idući tjedan održat će se dvodnevnu radionicu s petero učenika i učenica iz Tehničke škole.

(Foto Facebook HUIU)

Benčić je po naobrazbi inženjerka i menadžerica multimedijske produkcije te magistrica medijskih umjetnosti i praksi, a mnogobrojna znanja i iskustva stekla je koncipiranjem i provedbom medijskih projekata.

Kako stoji u opisu projekta, život biljaka je i danas unatoč mnogim znanstvenim istraživanjima velika nepoznanica. Biomehanika tek naslućuje mehanizme njihovog sustava gibanja, strukturiranja, međusobne komunikacije i komunikacije s okolinom...

Saznanja i sustavi

Autorica primjenjuje saznanja biomehanike, strojnog učenja i umjetne inteligencije. Procese koji se odvijaju u sustavima biljaka, koristi za pretvorbu iz nevidljivih u čovjeku dostupna područja čula i dodatno potiče i/ili modificira oscilacije biljaka (instrumenta) pod utjecajem aktivnosti posjetilaca, a modeliranjem, na primjerima iz biljnog svijeta pokušava predvidjeti u kojem će se smjeru nastaviti evolucija i može li čovjek utjecati na nju tako da bude za njega povoljna.

Izložba traje do 12. listopada i može se posjetiti od ponedjeljka do petka od 12 do 20 sati.

(Foto Facebook HUIU)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini