ORAHOVICA

Ministarstvo kulture dalo 150 tisuća kuna za arheološka istraživanja Ružice grada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministarstvo kulture odobrilo je Parku prirode Papuku 150 tisuća kuna za arheološka istraživanja dvorske kapele i sakristije Ružice grada, u blizini Orahovice, jednog od najvećih sačuvanih utvrđenih srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj, izvijestili su u utorak iz te javne ustanove.

“S obzirom na cjelokupno stanje kulturnog dobra, planira se višegodišnje istraživanje, obnova, sanacija, djelomična rekonstrukcija, revitalizacija lokaliteta i stavljanje u funkciju nekih dijelova grada“, rekao je ravnatelj Parka prirode Papuka Alen Jurenac.

Dodao je da je osnovni cilj pokrenuti sustavnu skrb o Ružici gradu, kreirajući sveobuhvatnu strategiju njegova spašavanja od daljeg propadanja, te postaviti jasne kriterije za njegovu zaštitu i obnovu.

Ružica grad smješten je na sjeveroistočnom obronku Papuka, iznad sela Duzluka, nekoliko kilometara od Orahovice. Prvi pisani spomen datira iz 1357. godine kao kraljevska imovina.

„Krajnji cilj je zaustaviti rapidno propadanje, završiti arheološka istraživanja, osmisliti održivi program obnove kompleksa, građevinski sanirati najugroženije dijelove i pripremiti dokumentaciju za njegovu trajnu prezentaciju kao slojevite povijesne arhitekture, uz sadržajni razvoj i stavljanje u funkciju kulturnog turizma“, rekao je Jurenac.

Dodao je kako su dvorska kapela i sakristija među najdragocjenijim prostorima Ružice grada koje ima smisla rekonstruirati i dati im novu namjenu.

Konzervatorska studija s programom obnove Ružice grada izrađena je 2019. godine.

Dvorska kapela najveća je dvorska kapela u srednjovjekovnim burgovima u Hrvatskoj. Oba prostora raščišćena su u prvim godinama radova. Osim šturih podataka o tome da je bilo arheoloških nalaza, nema drugih informacija o istraživanjima. 

„Sačuvano je nekoliko fotografija nalaza ulomaka kružišta prozora, rozete i drugih profiliranih kamenih elemenata. Svakako bi trebalo istražiti ima li takvih i sličnih nalaza još u kapelici. Nedvojbeno je da je dvorska kapela imala barem dvije faze izgradnje i nadogradnje  zbog čega bi trebalo istražiti cijeli prostor “, objasnila je arheologinja Parka prirode Papuka Marijana Lukačević.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum