ZAGREB

"Mali princ" na senzornim projekcijama diljem Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski filmski savez nastavlja s programom Senzornih projekcija i uz već redovita kina, zagrebački Tuškanac, varaždinski Gaj i koprivnički Velebit, s filmom "Mali princ" pridružuju se i kina diljem Hrvatske.

Dugometražni animirani film "Mali princ (2015) prva je adaptacija nastala u 70 godina od objavljivanja knjige, s djevojčicom u središtu koju majka priprema za odrastao svijet u kojem žive. 

Taj će proces prekinuti njen ekscentrični susjed dobrog srca – Avijatičar koji svoju novu prijateljicu upoznaje sa svijetom gdje je sve moguće, šo je svijet u koji je on sam uveden davno prije kroz Malog princa.

"Na tom mjestu počinje čarobno i emotivno putovanje Male Djevojčice u vlastitu maštu i u univerzum Malog princa. Ovdje ona ponovno otkriva svoje djetinjstvo te uči da je najvažnija povezanost s drugima, a ono što je zaista bitno vidi se samo srcem", ističe se u najavi.

Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. 

Pod motom "kino za sve i dostupno svima", na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Iz Hrvatskog filmskog saveza kažu kako je, s obzirom na pandemiju koronavirusa i na konstantno rastući broj djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja. 

"Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavlja značajan preventivni faktor", dodaju.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti, kao projekt koji upozorava i na važnost  stvaranja zajedništva među djecom, poticanja tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.

Sljedeća projekcija "Malog princa" održat će se 27. studenoga u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit, tri dana kasnije i u Centru za kulturu Korčula, a u POU Rovinj 2. prosinca.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a točni termini projekcija u njima objavit će se naknadno na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. 
Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of