ZAGREB

"Mala čuda" 24. svibnja otvaraju Zagrebački festival monodrame

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Monodramom "Mala čuda" u izvedbi Sanje Milardović, u utorak, 24. svibnja u zagrebačkoj Uraniji -  prostoru kreacije otvara se drugo izdanje Zagrebačkog festivala monodrame, koji pokazuje koliko je ta kazališna forma žanrovski raznolika i zanimljiva.

Mladena Gavran, organizacijska voditeljica Teatra Gavran, rekla je kako su u tom kazalištu uvijek stavljali glumca u centar pozornosti, pa su željeli pokrenuti festival u kojemu će glumačko umijeće doći do izražaja.

"Ovaj festival daje glumcima priliku da iskažu svoju vještinu i dobiju punu afirmaciju", istaknula je na konferenciji za novinare.

Na festivalu će se izvesti šest  žanrovski različitih monodrama iz Hrvatske i inozemstva, koje su među njih 20 prijavljenih odabrale selektorice Maja Šegota, Andrea Divić i Dina Vukelić.

Spisateljica i dramaturginja Dina Vukelić podsjetila je na prošlogodišnje, prvo izdanje festivala koje se održalo u teškim uvjetima pandemije, ali je ono i osvijestilo koliko su važni glumac i fokus na glumca. "Ovaj festival je slavlje glumca njegovih vještina, slobode i kreativnosti", dodala je.

Kaže da nije bilo lako odabrati 6 naslova, no motivirala ih je raznolikost drama, visoka razina glumačke izvedbe i to što je glumac bio često više od glumca, autor, redatelj i izvođač.

Vukelić je najavila da se predstave bave relevantnim temama, primjerice neshvaćanjem žene u primitivnoj sredini, društvenom marginom, pustolovinom, a tu su i one koje aktualiziraju i preispituju općepoznate teme i klasike.

Književna kritičarka Andrea Divić rekla je kako je prošlogodišnje, pandemijsko izdanje pokazalo koliko kazalište može povezati ljude, jer su se u vremenu kad su svi bili pomalo otuđeni vratili srži kazališta, a to je glumac.

Po njezinim riječima, ove godine su se trudili biti raznoliki i pokazati da se publika ne mora bojati da će joj biti dosadno na monodrami, već da iza nje stoji jako puno toga i da je to kazališna forma koja može biti zanimljiva bez obzira na to ima li puno scenografije i efekata ili ne.

Predstava otvaranja, "Mala čuda", već priznata od publike i kritike, izvodi se u koprodukciji Teatra Exit i Umjetničke organizacije TeatruM.

Za 26. svibnja najavljena je "Bukača" u režiji i izvedbi Tee Šimić i produkciji Kazališne družine Emma. 

Iduća dva dana slijede "Dobro došli u klub" u izvedbi Silvija Vovka i produkciji KOTAR Teatra i "Pustolovine Baruna Münchhausena" u režiji Aleksandra Švabića, produkciji GK Žar ptica , a u izvedbi Marka Hergešića.

U nedjelju, 29. svibnja na rasporedu je "Posljednja Krappova vrpca" u izvedbi gosta festivala Georgija Jolevskog iz Makedonskog narodnog teatra.

Festival će dan kasnije zatvoriti monodrama "Vic o Sizifu" u režiji Ivana Planinića i izvedbi Karla Mrkše, te koprodukciji Umjetničke organizacije Punctum i Kunst Teatra.

Članovi žirija, glumica Branka Cvitković, književnik Dubravko Jelačić Bužimski i profesorica Vesna Muhoberac dodijelit će 31. svibnja nagradu "Zlatna krila", rad slikara i kipara Dimitrija Popovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater