RIJEKA

Koncertni vrhunci glazbenog programa EPK u riječkom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Koncert operne zvijezde Karite Mattile i Mahlerova Druga simfonija u izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra, koji će se održati do kraja rujna, vrhunac su glazbenog programa EPK, ali i Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, ocijenio je u četvrtak intendant Marin Blažević.

Na konferenciji za novinare intendant riječkoga HNK ustvrdio je da je Karita Mattila iz Finske jedna od najvećih sopranistica u proteklih trideset godina te da pripada posebnoj klasi jer je ne samo fantastična pjevačica nego i izvanredna glumica.

Nastupala je na svim najvažnijim opernim scenama na svijetu, osvajala nagrade, a sudjelovala je i na dvjema snimkama opera "Majstori pjevači iz Nürnberga" i "Jenufa" nagrađenim Grammyjima za najbolje operne snimake. Odlikuje je širina repertoara, koji obuhvaća cijeli talijanski, njemački i dio slavenskog opernog stvaralaštva, rekao je Blažević.

Koncert Karite Mattile uz pratnju Riječkog simfonijskog orekstra bit će u zgradi HNK Ivana pl. Zajca 18. rujna, a dirigirat će Ville Matvejeff.

Intendant je najavio i izvedbu Druge simfonije Gustava Mahlera, poznate i pod nazivom "Uskrsnuće", u Centru Zamet 23. rujna. Sudjelovat će stotinjak glazbenika Riječkog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT-a te stotinjak pjevača Riječkog opernog zbora i zbora HRT-a uz solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan. Dirigirat će novi glavni gost dirigent riječkoga HNK Philipp von Steinaecker. Svih dvjestotinjak izvođača rasporedit će se na pozornici u skladu s epidemiološkim preporukama, istaknuo je Blažević.

Oba koncerta dio su programa Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Ovom prigodom Blažević je najavio i svečano otvaranje kazališne sezone 3. listopada s izvedbama dviju opera. U podne će se u zgradi HNK izvesti Zajčeva opera "Nikola Šubić Zrinjski" pod ravnanjem Igora Vlajnića, a navečer Verdijeva "Aida" u koncertnoj izvedbi, s dirigentom Valentinom Egelom.

"Aida" je dobrotvorna izvedba, gostujući pjevači su se odrekli honorara, a sav prihod od ulaznica namijenjen je djelovanju novog opernog studija "Giorgio Surian". U tom studiju, rekao je Blažević, Surian i drugi operni umjetnici će raditi s četirima mladim talentiranim pjevačicama i pjevačima.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da očekuje spektakularne koncerte Mattile i Mahlerove Druge simfonije, nakon uspješne prošlogodišnje sezone riječkoga HNK. Izrazio je zadovoljstvo odvijanjem programa Rijeka 2020 - EPK, nakon stanke zbog pandemije koronavirusa. Ljeto su obilježili izvrsni programi u organizaciji HNK te izložbeni projekti, a do kraja godine će se uspjeti prirediti znatan dio izvorno planiranog programa, istaknuo je gradonačelnik.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum