ZAGREB

Koncert u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem EU Hrvatske i Njemačkoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Orkestar Minhenskog radija pod ravnanjem Ivana Repušića, te Simfonijski orkestar i Zbor  HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija, priređuju koncert u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem EU između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

 Snimanje koncerta s hrvatske strane upriličeno je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a s njemačke u Herkulessaal Stare kraljevske rezidencije u Münchenu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo kulture RH.

 Taj će koncert biti prikazan u obliku posebne televizijske emisije, dodaju iz Ministarstva.

 Ansambli će se izmjenjivati u izvedbama reprezentativnih ostvarenja hrvatske i njemačke glazbene baštine.

 Orkestar Minhenskog radija provest će gledatelje kroz kratku povijest njemačkih i austrijskih velikana glazbe, ali i odati počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu. 
U tome će im se pridružiti proslavljeni flautist Emmanuel Pahud, trenutačno rezidencijalni umjetnik Orkestra Minhenskog radija te prvi flautist Berlinske filharmonije, navode iz Ministarstva.
 Simfonijski orkestar HRT-a predstavit će najznačajnija djela hrvatske glazbe – pretklasični simfonijski rukopis Luke Sorkočeviće i trijumfalno finale opere 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca, kao i glazbu njemačkih autora Richarda Wagnera i Maxa Brucha.

 Nacionalni prvak Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Tomislav Mužek i violončelistica Monika Leskovar pridružit će se hrvatskom orkestru kao solisti.
 Vrhunac glazbene večeri bit će zajednička izvedba ulomka zadnjeg stavka 'Devete simfonije' Ludwiga van Beethovena. 

 Time će Orkestar Minhenskog radija i Simfonijski orkestar te Zbor HRT-a odati počast Ludwigu van Beethovenu na 250. obljetnicu njegova rođenja, ali i podsjetiti da je upravo glasovita 'Oda radosti', sa svojim idealom bratstva među ljudima, himna Europske unije.
 Hrvatska publika koncert će imati priliku pratiti u ponedjeljak u 22,15 sati na Trećem programu HTV-a u isto vrijeme kao i njemačka publika na televizijskom kanalu ARD-alpha Bavarske radiotelevizijske mreže (Bayerischer Rundfunk). 
 Njemačka publika snimku će također moći pogledati i poslušati u subotu, 11. srpnja, u 21,15 sati na televizijskom kanalu 3sat te 25. srpnja u 12,05 sati na radiju BR-Klassik.
 Tijekom emisije, publici će se obratiti ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, državna ministrica za kulturu i audiovizualnu djelatnost Monika Grütters te bavarski ministar za znanost i kulturu Bernd Sibler.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini