RIJEKA

Koncert finske sopranistice Karite Mattile u Rijeci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetski ugledna finska sopranistica Karita Mattila održala je u petak koncert u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uz pratnju Riječkog simfonijskog orkestra i pod ravnanjem Villea Matvejeffa.

 Kako je u najavi isticano, ovaj koncert jedan je od vrhunaca glazbenog programa projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. 

 Na programu su bile skladbe Jean Sibeliusa, Antonina Dvoraka, Giacoma Puccinija i Richarda Wagnera, a taj program nije izvela na koncertima nikada do sad. Ovo joj je bio i prvi zajednički koncert s Matvejeffom s orkestrom, a do sad su surađivali u operi "Parsifal" i na brojnim njenim koncertnim nastupima, u kojima ju je Matvejeff pratio na klaviru.

 Karita Mattila je prvi put u Hrvatskoj. Nastupala je na najznačajnijim svjetskim opernim pozornicama a odlikuje je širina repertoara. Tijekom istaknute karijere osvojila je brojne nagrade, uključujući onu za Glazbenicu godine koju dodjeljuje časopis Musical America, francuski Orden za umjetnost i književnost; u 2016. nagradilo ju je Kraljevsko filharmonijsko društvo za „nezaboravna utjelovljenja Kostelničke i Emilie Marty“.

Rođena Finkinja, studirala je na Sibelius akademiji u klasi Liise Linko-Malmio i kasnije kod Vere Rózse s kojom je nastavila raditi gotovo 20 godina. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter